Çöp adalarına bir yenisi daha eklendi

Dünya üzerindeki birçok okyanus ve denizde giderek daha fazla yoğunlaşan plastik çöp adalarının bir yenisine Akdeniz’de rastlandı.

Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde plastik ürünlerin yol açtığı ekolojik tahribatın nasıl önleneceği sorunu tartışılırken, denize atılan çöplerin oluşturduğu çöp adalarına her gün bir yenisi ekleniyor. Fransız medyasında yer alan haberlere göre, Korsika Adası açıklarında binlerce ton plastiğin birikmesiyle oluşan bir çöp adası tespit edildi.

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARIYLA BİRLİKTE BİRİKME OLUYOR

Söz konusu çöp adasının onlarca kilometrelerce uzunlukta olduğu belirtilirken, France Bleu radyosuna göre çöpler Akdeniz’deki dalgalarla birlikte Korsika’ya kadar sürüklendi.

Radyoya konuşan Fransız Deniz Araştırmaları Enstitüsü (IFREMER) sorumlusu François Galgani, İtalya açıklarında dalgaların batıya doğru sürüklenmesi ve Elbe Adası civarında geçişin daralması nedeniyle çöpler yığılmaya başlıyor. Galgani, hava koşullarının olumsuz olması durumunda çöp yığılmalarının daha büyük oranda olacağına dikkati çekti.

SAYILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Özellikle gıda sektöründe plastik kullanımının 1950’li yıllardan sonra artmaya başlamasıyla birlikte plastik çöplerin giderek fazlalaştığı biliniyor. İlk olarak 1997 yılında Hawaii adası ile Kaliforniya arasında tespit edilen çöp adası, günümüzde 1,5 milyon kilometrekare kadar bir alanı kaplıyor. Benzer şekilde Endonezya’dan Karayiplere kadar birçok yerde milyarlarca plastik çöpün dalgalar nedeniyle toplanmasıyla oluşan büyük çöp adaları oluşmuş durumda.

BALIKTAN ÇOK PLASTİK ÇÖP OLACAK

Plastik çöplerin karada olduğu gibi denizde de doğaya karışma süreçlerinin uzunluğu nedeniyle canlılar için büyük tehlike oluşturduğu biliniyor. Mart ayında Filipinler açıklarında bulunan bir balinanın karnında en az 40 kilogram plastik çöp nedeniyle telef olduğu anlaşılmıştı.

Denize atılan bir plastik poşetin çözünürlüğü 20 yıl alırken, plastik şişelerde bu süre 450 yıla kadar sürüyor. Uzmanlar, önlem alınmaması durumunda 2050 yılında denizlerdeki plastik çöplerin sayısının balık sayısını aşacağını tahmin ediyor.