İran’da evliliklerin yüzde 6’sı 10-14 yaşındaki çocuklardan oluşuyor

İran’da evlilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir yasa tasarısı reddedilirken, evliliklerin yüzde 6’sının 10 ila 14 yaş arası çocuklardan oluştuğu bildirildi.

İran parlamentosunda kadın komisyonu sorumlusu Pervaneh Salahşuri, çocuk evliliklerine ilişkin Tahran’da düzenlenen bir toplantıda, “9 ile 14 yaş arası kız çocuklarının evlendirilmeye devam ettiğini görüyoruz. Evliliklerin yaklaşık yüzde 6’sı, 10 -14 yaş aralığındaki çocuklardan oluşuyor” dedi.

Salahşuri, “13 yaş altı kız çocuklarını evlendirerek mi demografik büyüme gerçekleştirmeye çalışıyoruz?” diye sordu.

İrna haber ajansına göre Salahşuri şöyle devam etti: “Kocasının ihtiyaçlarını karşılamaya, hiçbir şekilde evliliğe ve çocuk doğurmaya hazır olmamasına rağmen 10 yaşındaki bir kız çocuğu nasıl olur da, oy hakkından yoksun bırakılırken, evlenmesine izin verilir?”

Salahşuri, çok sayıda kadının 30 yaşına ulaştığında kansere yakalandığına dikkat çekti.

Aynı toplantıda konuşan Cumburbaşkanlığı bünyesindeki vatandaş hakları özel danışmanı Şehnaz Seccadi, erken evliliği “çağımızın trajedilerinden biri” olarak tanımladı.

Seccadi, “Çocuk evliliği, çocuk haklarının ihlalidir ve hiçbir insanın çocukluğunu yok etme hakkımız yoktur. Yasalarımıza göre, 18 yaşın altındaki bir çocuğun bir mülk edinme hakkı, sürücü ehliyeti veya oy kullanma hakkı yok, çünkü toy olarak değerlendiriliyor. Böyle bir kişinin evlenmesini nasıl bekleyebiliriz?” diye konuştu.