İran’da kuraklık yayılıyor

İran’ın Sistan-Belucistan eyaleti, ağır bir kuraklık sorunu yaşıyor.

Sistan-Belucistan eyaleti kriz yönetimi departman genel müdürü Reza Arbabi, eyaletin yaklaşık yüzde 100’ünün çok sert bir kuraklık yaşadığını bildirdi.

Tasnim haber ajansına göre eyaletin barajları yüzde 40 oranında dolu. Kalan yüzde 60’ı boş. Soruna karşı geçen yıl 15 bin 500 euroluk bütçe onaylandı ancak özel olarak hiçbir finansman sağlanmadı.

Arbabi, “Bu yıl İranşehr ve çevre kentlerde yaklaşık 6 bin 400 euro zararımız daha oldu, ama şimdiye kadar hiç mali kaynak aktarılmadı” dedi.

GÖLLER KURUYOR

İran’ın bir çok bölgesi kuraklık sorunu yaşıyor. Güneydeki Şiraz kentinde bulunan Maharlu gölünün tamamen kuruduğu bildiriliyor.

Doğu Kürdistan’daki tarihi Urmiye gölü de yüzde 75 oranında kurudu. Rejim çevre sorunlarına çözüm aramak yerine kuruyan gölde rastgele kazılarla tuz çıkarmaya çalışıyor.

ZENCANRUD NEHRİ İÇLER ACISI DURUMDA

İran’daki Zencanrud nehri de içler acısı bir durumda. Lağım suları ve atık yerel sanayi suları ile kirletiliyor. Tarlaları da kirleten bu faaliyetlerden dolayı, yerel halkın çok sayıda hastalıkla karşı karşıya kaldığı bildiriliyor.