İran ve Rojhılat’ta sel felaketi: En az 200 ölü

İran geneli ve Rojhılat’ta Newroz’dan bu yana yaşanan sel felaketlerinde resmi rakamlara göre 44, yerel kaynaklara göre en az 200 kişi hayatını kaybetti.

Aşırı yağışlar İran yeni yılının başlangıcı olan 21 Mart’tan önce başlayarak sel felaketlerine dönüştü. Neredeyse tüm eyaletleri vuran sel felaketlerinde, ağır can kayıpları ve maddi hasarlar yaşandı.

Felaketin başından bu yana 17 gün geçmesine rağmen halen rejim felaketin gerçek boyutlarını gizlemeye devam ediyor. Felaketzedeler, gerçek bir yardımda bulunmaması nedeniyle öfkeli.

YÜZLERCE ÖLÜ

Ülke genelinde onlara kent ve köy sular altında kaldı, binlerce kişi tüm varlıklarını yitirdi. Sel sularına kapılarak giden çok sayıda ev var.

İlk su baskınları 19 Mart’ta İran’ın kuzey doğusunu vurdu, daha sonra 25 Mart’ta batı ve güney batı bölgeleri sel dalgasına kapıldı.

Resmi medya en az 44 ölüden bahsediyor, ancak yerel ve muhalif kaynaklar en az 200 kişinin öldüğünü bildiriyor. Sel felaketinde Doğu Kürdistan’ın Loristan bölgesindeki tahribatlar inanılmaz boyutlarda.

LORİSTAN’DA TAHRİBAT ÇOK BÜYÜK

Loristan bölgesi adli tıp kurumu 14 cenazenin su baskınları ardından ortaya çıktığını belirtirken, buna Pol Doxtar bölgesindeki ölümler dahil değil. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Hükümetin, halkın öfkesini yatıştırmak için ölümler ve hasarın boyutlarını gizlediği belirtiliyor.

İlam’a bağlı Pol Doxtar ve Maamulan meclis üyesi Hamid Reza Kazemi, Pol Doxtar kentinin yarısı, Maamulan kentinin yarısı ile 20 köyün sular altında kaldığını açıkladı. Kazemi, “Yardımlar ancak helikopterlerle ulaştırılabilir” diyerek, durumun çok zorlu olduğuna işaret etti. Kazemi, “100 dolayında köy ile iletişim yolları kesilmiş durumda. Köylüler dağların yüksekliklerine sığınmış ve hiçbir imkanları yok. İlk yardım komiteleri en geniş şekilde harekete geçmeli çünkü etkilenen bölge çok geniş” diye ekledi.

KUZİSTAN’DA KÖYLÜLERE SALDIRI

Güney batıdaki Kuzistan eyaletinde Calizi ve Sogur köylerinde Devrim Muhafızları’nın felaketzedelere saldırdığı yönünde bilgiler var. Bir çok kişinin yaralandığı belirtiliyor. Yerel kaynaklara göre, Devrim Muhafızları köylülerin kendilerini korumak için oluşturduğu barajları yıkmak isteyince çatışmalar yaşandı. Barajların yıkılması halinde, suların evlere ve tarım arazilerine doğru akacağından endişe ediliyor.