İstanbul’dan Adana’ya mantar yetiştirmeye gitti

İstanbul’daki yaşamdan bunaldığı için yeni iş arayışına giren Ahmet Başar, soluğu Adana’nın Küçük Dikili semtinde aldı. Başar, burada mantar yetiştirmeye başladı.

Ahmet Başar, 3 yıl önce İstanbul’daki yaşamdan sıkıldıklarını ve oradan ayrılmak niyetiyle yeni bir iş arayışına girdiklerini söyledi. Başar, mantar yetiştiriciliği konusunda çeşitli araştırmalardan sonra iklimiyle de en uygun yerlerden biri olan Adana’nın Küçük Dikili semtine yerleşti. İlk yıl işin acemiliği ile çok zorlandıklarını ifade eden Başar, sonraki yıllarda kâr etmeye başladıklarını ve aslında pek de aşılamayacak zorlukların olmadığını söyledi.

‘SIRADA MAVİ İSTİRİDYE MANTARI VAR’

İlk olarak mantar kuluçka poşetlerini aldıklarını ifade eden Başar, bu poşetlerin 15 günlük bir kuluçka süreleri olduğunu belirtti. Başar, şunları anlattı: "İlk ürün 25 günde çıktı, satışına başladık. İkinci seferki 18 günde büyüdü. Tabii bunda mevsim geçişlerinin farkı çok fazla. 18 günde de çıkıyor, 25 günde de. Yani sabah buraya geldiğinizde çok farklı bir ortamla karşılaşabilirsiniz. Üretim miktarımız 4-5 ton arasında, 5 tonu zorluyoruz. Yerimiz kısıtlı olduğu için fazla üretim yapamıyoruz. Yerimizi büyütünce üretimimiz de artacak. Kilosu, toptan verdiğimizde 7 liradan başlıyor, 9-10 liraya kadar çıkıyor, perakende de ise 10-12 lira arası satabiliyoruz. Vatandaşlar da marketlerden, tezgâhlardan 10-11 liradan alabiliyorlar. İstiridye mantarı tam bir doğal antibiyotiktir. Kabak mantarı olarak da biliyorlar ama bu tamamen yanlış bir bilgidir. Her derde deva bir mantardır. Faydası saymakla bitmiyor. Önümüzdeki sezon bunun mavisini de üretmek istiyoruz. Mavi istiridye mantarı çok farklı. Kuzu eti ile yarış yapıyoruz. Mavi istiridye mantarını bildiğim kadarıyla Türkiye'de bir kişi üretiyor. Biz de üretmek istiyoruz.”

Bu işte en önemli ve dikkat edilmesi gereken şeyin sıcaklık ve nem olduğunu kaydeden Başar, “Bu mantarlar için ortamdaki nemin ortalama yüzde 70-80 olması gerekir. Bu ürün fotosentez yapmaz. Biz insanlar gibi solunum yaparlar. O yüzden yarım saatte bir de muhakkak ortamın havalandırılması gerekir. 3 hafta içerisinde toplamaya hazır hale gelen mantarları hassas bir şekilde topladıktan sonra ilk işlemi sonlandırıyoruz” dedi.

Kazancının üçte ikisinin masraflara gittiğini ifade eden Başar, çok yüksek bir kazanç beklentisinin de olmadığını, bu işi severek yaptığını belirtti. “Enflasyon yükseldiği gibi bu mantarımızın satışı yükselmedi ne yazık ki. Masraflarımız arttı fakat kazancımız aynı” diye ekledi.