İzlanda’da yok olan buzul için anıt

İzlanda'da bulunan yüzlerce buzuldan ilki, küresel ısınma nedeniyle yok oldu.

Ülke toprakları coğrafik olarak hem Avrupa hem de Kuzey Amerika kıtalarında yer alan İzlanda’da küresel ısınmanın etkileri görülmeye başlandı. Ülkede sayıları 400 dolayındaki buzullardan biri olanOkjökullerimiş ve böylece buzul olmaktan çıkmıştı.

Küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla 18 Ağustos’ta ülkede eriyen ilk buz tabakasını anmak amacıyla bir levha törenle yerine konulacak.

Ülkenin batısındaki Okjökull için yapılacak bu törene ilişkin bilgi ABD’deki Rice Üniversitesi uzmanlarından Cymene Howe tarafından duyuruldu. Howe, “Bu, dünyadaki küresel ısınma nedeniyle yok olan bir buzul için hazırlanan ilk anıt olacak” diye konuştu.

Yapılan araştırmalar, küresel ısınmanın bu hızıyla sürmesi halinde İzlanda’daki diğer 400 kadar buzulların 2200 yılına kadar eriyeceğini gösteriyor.

Okjökull adlı buzul, 2014 yılında bu statüden çıkarılmıştı. 1890 yılında 16 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan Okjökull, 2012 yılında sadece 0,7 kilometrekarelik bir alana sahipti. Buz tabakalarının buzul olarak kabul edilebilmeleri için en az 40-50 metre kalınlıkta olmaları ve sahip oldukları ağırlık sayesinde hareket edebilmeleri gerekiyor.