Şelale, HES tehdidi altında

Van’ın Çatak ilçesindeki Kanîspî Şelalesi’ni besleyen Sortkin Çayı’nda yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesi tepkilere neden oluyor.

Van’ın Çatak ilçe merkezinde geçen Sortkin Çayı ve Kanîspî Şelalesi, Van ve Çatak ilçesinin en önemli tarihi ve doğal bölgelerinden. Sortkin Çayı üzerinden su sporları yapılırken, Kanîspî Şelalesi’nin doğal güzelliği, herkesi kendisine hayran bırakıyor. Sortkin Çayı’nın üzerinde kurulması planlanan HES, şelalenin kurumasına hatta yok olmasına neden olacak. Hem bölge halkı hem de sivil toplum örgütleri projeye karşı çıkıyor.

Kanîspî Şelalesi, 1. Sit Alanı içinde yer alıyor. Bulunduğu bölgede sadece bilimsel kazı çalışmaları yapılması izni var. Buna rağmen yapılacak olan Saral 3 Regülatörü HES’i, Kanîspî Şelalesi yakınından başlayıp Çatak ilçe merkezinin çıkışına kadar planlanıyor. HES ihalesini alan GÖK Kartal Su/Enerji Limited Şirketi, 49 yıllığına Sortkin Çayı üzerinde enerjisini satacak.

DOĞAL YAŞAM YOK OLACAK

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, Sortkin Çayı üzerinde HES kurulması halinde Çatak ve çevresinde doğa katliamı yaşanacağını söyledi. Kanîspî Şelalesi’nin, Van’ın ve bölgenin bir değeri olduğunu dile getiren Kalçık, bu projenin bir an önce başlamadan iptal edilmesini istedi. Kalçık, şöyle konuştu: “Van denilince akla gelen doğal ve turistlik yerlerin başında Sortkin Çayı ve Kanîspî Şelalesi de geliyor. Süt renginde akan Kanîspî Şelalesi, tarihi ve doğal bir yerdir. Kayyum döneminde Sortkin Çayı 49 yıllığına bir firmaya satılarak HES yapılması planlanıyor. Sortkin Çayı’nda yaşayan buraya özgü, endemik bir tür olan kırmızı alabalık türü de yok olacak. HES tamamlandığı zaman buradaki tüm doğal yaşam bitecek.”

Van, güneşin ve rüzgarın başkenti olduğunu belirten Kalçık, “Van’ın eğer enerji ihtiyacı varsa güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanabilir. Bu iki enerji türü daha doğal ve zararsız. Bu iki enerji türü dururken, doğal yaşamı yok edecek HES projesi yapılması kabul edilemez. Biz kesinlikle bu projeye karşıyız” dedi.