AB Konseyi de plastik yasağına destek veriyor

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasını öngören direktife destek verdiklerini duyurdu.

AB Konseyi adına yapılan açıklamada, Komisyon tarafından daha önce açıklanan ve önümüzdeki ay Avrupa Parlamentosu’nda (AP) görüşmeleri başlayacak plastik tasarısına destek verildiği bildirildi.

AB üyesi 28 ülkenin büyükelçilerinin katıldığı zirvede varılan uzlaşma ile tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasına yeşil ışık yakıldı. Böylelikle 6 Kasım’da AP ile AB Konseyi arasındaki müzakerelerin de önü açılmış oldu.

24 Ekim’de AP’nin de destek kararını açıkladığı plastik ürün yasağı, her yıl milyonlarca plastik çöp oluşumunun önüne geçmeyi amaçlıyor. Yasak kapsamında sadece tek kullanımlı olarak üretilen plastik tabak, kaşık, bardak veya pipetler üretilmeyecek.

ÇÖPLERİN MALİYETİNİN KİM TARAFINDAN KARŞILANACAĞI SORUNU

Öte yandan, birliğin yürütme organı olan AB Komisyonu tarafından yapılan öneride plastik çöplerin toplanma ve temizlenme maliyetlerinin üretici şirketlerce karşılanması şartı isteniyor. Üye ülkelerin hükümetlerinin temsil edildiği AB Konseyi ise, bu giderlerin plastik ürünleri ithal eden veya pazarlayan şirketlerce de karşılanmasından yana.

Konsey ayrıca alternatifi olmayan tek kullanımlık plastiklerin üretimine sınırlama getirilmesini istiyor.

AB Konseyi ve AB Komisyonu’nun ortak fikirde olduğu en önemli nokta ise, geri dönüşümü zor olan plastik ürünler için özel etiketlemelerin yapılarak, tüketicilerin plastik çöpleri daha kolayca ayrıştırmasını sağlamak.

2021’DE HAYATA GEÇİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

AB’nin hedefinde bu yıl sonuna kadar plastik yasağında kesin uzlaşıya vararak, 2019 baharında yasal prosedürü tamamlamak var. AP’nin oylaması ve üye ülkelerin de onaylaması ardından tek kullanımlık plastik ürünlere yönelik yasağın 2021’de hayata geçmesi amaçlanıyor.

Plastik çöpler doğaya karışma süreleri yüzlerce yılı bulmaları nedeniyle oldukça tehlikeli. Denizlerde ise birçok su canlısı türü, yuttukları plastik parçaları nedeniyle yok oluyor.