AB plastik çöplere karşı sert önlemler alacak

Avrupa Birliği (AB), her yıl sadece üçte biri yeniden değerlendirilebilen plastik çöplerin azaltılması için sert önlemler almaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu’nun getirdiği öneride, plastik çöplerle mücadele için bir dizi keskin önlemin alınması isteniyor.

Komisyon, üye ülkelerin yeniden dönüştürülemeyen her bir kilo ambalaj çöpü için Brüksel’e 80 sent ceza ödemesini öneriyor.

Komisyonun bir diğer önerisi ise, plastik çöplerin azaltılabilmesi için bu maddeden yapılan tabak, kaşık veya çatalların üretiminin yasaklamasını öngörüyor. Bu öneriye ilişkin iddia Almanya’nın Wirtschaftswoche gazetesinde yer aldı.

23 Mayıs’ta sunulmak istenen yeni düzenlemeye ilişkin tasarının özellikle yeniden dönüştürülebilen plastik çöp miktarının arttırılmasını hedeflediği bildiriliyor.

AB ülkelerinde her yıl 26 milyon ton plastik çöp oluşurken, bunun sadece yüzde 30’unun yeniden değerlendirilmek üzere kullanıldığı tahmin ediliyor. Geriye kalan plastik çöpler ise ya doğaya atıldığı ya da tüketiciler tarafından diğer çöplerle atıldıkları için yakılıyor.

Son olarak 2016’da mağazalarda plastik poşetlerin satışı yasaklanırken, sadece biyolojik olarak tamamen bozunabilen maddelerden yapılan poşetlere izin veriliyor.