ABD’nin kuzeyi dondurucu havanın etkisi altında

ABD’nin kuzeyinde milyonlarca insan, kutuplardan gelen havanın etkisi altında bulunuyor. Hava sıcaklıları bazı bölgelerde eksi 45 derece olarak ölçüldü.

Ülkenin kuzeyinde kutup soğukları devam ediyor. Okullar kapatıldı, uçuşlar ve tren seferleri durduruldu, en kırılgan olanlar için acil barınma merkezleri açıldı. Amerikan posta servisi US Postal Service, dağıtımı durdurma kararını Perşembe günü de sürdürdü.

Arktika’dan gelen kutup rüzgarlarının yol açtığı bu soğuk hava dalgası nedeniyle, Amerikan medyasına göre şimdiye kadar en az 8 kişi hayatını kaybetti. Midwest’te hava sıcaklığı eksi 45 dereceye kadar düştü.

Yetkililer, 60 milyon kişinin etkilendiği bu benzeri görülmemiş sert iklim karşısında, vatandaşları evlerinde kalmaya çağırdı. Kuzeydeki Büyük Göller bölgesinde, sıradışı meteorolojik koşullar nedeniyle şaşırtıcı doğal olaylar yaşandı. Kent kanalları ve Michigan gölü kıyılarında büyük buz blokları oluştu. Niagara şelalesinin bir kısmı bile dondu.

ABD’nin nüfus itibariyle üçüncü büyük kenti olan Chicago’da hava sıcaklıkları Çarşamba günü eksi 30’a kadar düştü. Chicago Belediye Başkanı Rahm Emmanuel, “Tarihi bir soğukla karşı karşıyayız” dedi.