Afganistan’da bir yılda 192 okula saldırı

Afganistan’da bir yıl içerisinde okullara yönelik saldırı üç kat arttı. UNICEF’e göre 2018’de 192 okul saldırıya uğradı.

Son 17 yılı aşkın bir süredir sürekli savaş halinde olan Afganistan’da, okullara yönelik saldırılarda da büyük artış yaşandı.

UNICEF’e göre 2017 ile 2018 arasında okullara yönelik saldırılar üç kat arttı ve çok sayıda çocuk eğitimsiz kaldı.

UNICEF tarafından yapılan açıklamada 2017’de 68 okula saldırı gerçekleştiği, bu sayının 2018’de 192’ye çıktığı belirtildi.

Okulların 2018 sonbaharında seçim kayıt merkezleri olarak kullanılmasının da saldırıların artışında bir faktör olarak ifade ediliyor.

Bununla birlikte güvenliksiz ortamın ağırlaşması, yüksek derecede yoksulluk ve kız çocuklarına yönelik belirgin ayrımcılık, 2018 yılında eğitimsiz kalan çocukların artışında rol oynadı.

Mevcut savaş nedeniyle 2018 yılında bini aşkın okul kapatılırken, 500 bin çocuğun eğitim hakkından yoksun kaldı.

BM’ye bağlı UNICEF’e göre 7 ile 17 yaş arasındaki çocukların yarısına yakını, diğer bir ifadeyle okul çağındaki yaklaşık 3.7 milyon çocuk eğitimlerine devam edemiyor.

1996 ile 2001 yılında iktidarda olan Talibanlar, kız çocuklarının eğitimine karşı çıkıyordu. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Talibanları iktidardan düşürmesi ardından kız çocuklarından milyonlarcası yeniden eğitime döndü. Ancak yine de ülke genelinde eğitimsiz kalan çocukların yüzde 60’ını kız çocukları oluşturuyor.

UNICEF Genel Müdürü Henrietta Fore, “Okullara yönelik anlamsız saldırılar, cinayetler, yaralamalar ve öğretmenlerin alıkonulması çocukların tüm bir kuşak hayallerini ve umutlarını yok ediyor” dedi.