Afrika-AB Zirvesi ‘genç göçünü’ önleme amacında

Avrupa Birliği (AB) ile Afrika ülkelerinin katıldığı ortak zirve 83 ülkenin katılımıyla başlarken, AB’nin tek hedefi Afrika’lı genç nüfusun göçünü önlemek.

'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Gençliğe Yatırım’ ana temasıyla Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan’da başlayan zirvede, güvenlik ve ‘terörist tehditler’ gibi konular da ele alınıyor.

AB üyesi 28 ülkenin katıldığı zirvede Afrika Birliği’ne üye 55 ülke de yerini aldı. 83 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra zirveye 5 bini aşkın devlet ve sivil toplum temsilcileri katılım gösterdi.

Ancak zirveden beklenilenin aksine AB’nin Afrika gençliğinin geleceğine dair ciddi projelerinin olup olmadığı sorgulanıyor. AB’nin özellikle Libya üzerinden gelen ve sayıları yılda 200 bini aşan göçmenleri engellemek istediği biliniyor.

AB’nin Afrika ülkeleriyle yaptığı zirveden temel beklentisi, genç nüfusun Avrupa’ya göçünü önlemek. Fakat 1,2 milyarı aşkın Afrika ülkelerinin bir çoğunda genç nüfusun oranı yüzde 60’ları buluyor. Kıtadaki işsizlikten en fazla zarar gören kesimlerin başında da gençler geliyor.

Kıta nüfusunun 2050 yılına kadar 2,5 milyarı aşması beklenirken, dünyanın en yoksul ülkeleri de yine Afrika’da.