Ağır su kıtlığı onlarca ülkeyi vuracak

Dünya nüfusunun en az dörtte birinin yaşadığı 17 ülke çok yakın dönemde ağır su kıtlığıyla karşı karşıya kalacak.

World Resources Institute (Dünya Kaynakları Enstitüsü-WRI) adlı kuruluş tarafından hazırlanan risk atlasına göre, birçok ülkede su kaynakları giderek azalıyor. Ancak özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde su kıtlığı çok yakın dönemde bir insanlık krizine yol açabilir.

ORTADOĞU, KUZEY AFRİKA VE HİNDİSTAN

Enstitünün atlasında ‘sıfır günü’ olarak tarif edilen ve musluklardan bir damla bile suyun akmayacağı günün en az 17 ülkede çok yakın olduğu uyarısı yapılıyor. Bu ülkeler şunlar: Hindistan, Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botsvana olarak sıralanıyor.

Bunların yanı sıra Afrika’nın güneyi, Moğolistan, Afganistan, Çin’in kuzey bölgeleri ile Avustralya’nın bir bölümünde ciddi su kıtlığı söz konusu. Ayrıca Türkiye’nin batısı ile Kürdistan’ın Serhat, Zagros, Urfa, Mardin, Hakkari ile Doğu ve Güneyi de risk atlasında ‘yüksek riskli’ bölgeler arasında gösteriliyor.

Su kıtlığının son yıllarda tarımı da etkilediği ABD’nin batı eyaletleri, İtalya ve İspanya’nın güney bölgeleri, Yunanistan ile Grönland’da da su kaynaklarının azlığı dikkat çekiyor.

TARIM, SANAYİ VE BELEDİYE HİZMETLERİ DÖRTTE BİRİNİ TÜKETİYOR

Aynı çalışmaya göre, su kıtlığında ilk sırada yer alan 17 ülkede tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerin yanı sıra belediye hizmetleri var olan su kaynaklarının yüzde 80’ini tüketiyor.

‘DÜNYA’NIN KONUŞULMAYAN EN BÜYÜK SORUNU’

Çalışmaya ilişkin açıklama yapan WRI Genel Direktörü Andrew Steer, “Su kıtlığı Dünya üzerinde kimsenin konuşmadığı en büyük sorundur. Bunun sonucu olarak gıda güvenliği yok olurken, çatışmalar, göç ve mali istikrarsızlıklar baş gösteriyor” diye konuştu.

Steer, su kıtlığının küresel ısınmaya bağlı etkenlerle kısa kısa dönemlerde baş göstermesi halinde dahi oldukça ‘korkunç sonuçlar doğurabileceği’ uyarısında bulundu.

AŞIRI VE GEREKSİZ TÜKETİM

Su tüketiminin sanayinin yanı sıra tarımda çok fazla su isteyen sebze, meyve veya hububat türlerinin tercih edilmesi nedeniyle arttığı biliniyor. Ayrıca su kıtlığına dair yeterli duyarlılığın oluşturulmaması ile lüks kullanım da dikkat çekici boyutlarda.

ABD ile Fransa, dünyada en çok özel havuzun bulunduğu ülkeler olarak öne çıkıyor. Sadece 67 milyon nüfuslu Fransa’da yarısı yer üstünde olmak üzere 2,5 milyona yakın özel havuz bulunuyor.