Akdeniz’deki ölümleri seyreden AB’ye ‘insanlık suçu’ davası

Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin dramlarına her geçen gün bir yenisi eklenirken, Mission Lifeline adlı kuruluş, AB’nin göç politikalarıyla insanlığa karşı suç işlediğini duyurdu.

Geçtiğimiz gün Libya açıklarında 11 gün Akdeniz sularında yaşam mücadelesi veren göçmenlerden 15’inin yaşamını yitirdiği, sadece 8 mültecinin hayatta kalabildiği duyurulmuştu. Libya’nın Sabrata şehrinden yola çıkan göçmenlerin yaşamını yitirmesine Avrupa Birliği’nin (AB) sınır polisi Frontex ile Eunavfor Med (Sophia) adlı göçleri engellemeye yönelik misyonunun neden olduğu suçlaması yapılıyor.

Geçtiğimiz gün Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvuran Alman yardım kuruluşu Mission Lifeline, AB’nin Frontex ve Eunavfor Med üzerinden insanlığa karşı suç işlediği için yargılanmasını istedi.

‘TÜM TEKNOLOJİLER ELLERİNDE AMA ÖLMELERİNE GÖZ YUMDULAR’

Mission Lifeline’nin başvuru metninde, “İnsanları ölüme terk ettiler. Bunun suçtur” denildi. UCM’nin Frontex ve Eunavfor Med hakkında soruşturma açması gerektiği vurgulanan başvuruda, ‘insanlığa karşı suç işlendiğinin altı çizildi.

Frontex ve Eunavfor’un Akdeniz’de askeri gemilerin yanı sıra keşif uçakları ve uydularının bulunduğu hatırlatılan başvuruda, özellikle Libya ile İtalya arasındaki bölgenin yoğun bir biçimde gözlendiğine dikkat çekildi.

Konu hakkında AFP’ye konuşan Mission Lifeline temsilcisi Axel Steier, “(Frontex ve Eunavfor Med) mültecilerin zorda olduklarını görmeye imkan sağlayan teknikleri vardı. Ancak hiçbir şey yapmadılar” diye konuştu.