Almanya böcekleri korumak için yasa çıkaracak

Almanya, böcekleri korumak için böcek ilacı kullanımını azaltmayı ve bu alandaki araştırmalara fon ayırmayı öngören bir yasa hazırlıyor.

Çevre Bakanlığı için yapılan bir araştırmada, böceklerin ekosistemler ve ekonomikler için önemli olduğunun altı çizilirken, dünya genelinde böcek türlerinin yarısına yakının hızlı bir şekilde gerilediği uyarısı yapıldı. Araştırma, doğal ortamlarda “felaket bir çöküş” yaşanabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Çevre Bakanı Svenja Schulze, haftalık Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada “Biz insanların böceklere ihtiyacı var. Onların, kendileri için özel bir yasayla korunmaya ihtiyacı var” dedi.

DPA haber ajansına göre, Çevre Bakanlığı’nın böcekleri koruma eylem planı, yıllık 100 milyon euroluk bir finansman öngörüyor. Bu miktaın 25 milyonu araştırmaya ayrılıyor.

Yasa ayrıca böceklerin yön duygusunu kaybetmemesi için betonlaşma ve geceleri ışıklı emisyonları sınırlandırmayı öneriyor.

Federal hükümet, böcek ilaçları ve böceklerin yaşam alanlarına zararlı diğer maddelerin kullanımının da belirgin şekilde azaltılması için tedbirler alacak.

Eylem planı özellikle 2023 yılına kadar, AB’nin 2017 yılında beş yıllığına lisansını yenilediği tartışmalı herbisit (bitki öldürücü) zehir “Glyphosate”ı yasaklamayı öngörüyor.