Amazonlar 2070’e kadar tümüyle yok olabilir

Bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre, Amazonların önümüzdeki 50 yılda tümüyle yok olması önlenemeyebilir.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmada, 5,5 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan Amazon ormanlarının son 50 yılda beşte bir oranında yok edildiği duyuruldu. Araştırmaya göre, ormanlık alanlar soya, palmiye yağı gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra ağaç endüstrisi, biyo yakıtlar veya büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için yok ediliyor.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR SÜRECE GİRİLEBİLİR

Araştırmada yer alan uzmanlardan Bangor Üniversitesi’nden Simon Willcock, 1970’ten bu yana yüzde 20’si yok edilen Amazonların yok olmasını önlemek için ‘geri dönüşü olmayan noktaya’ varılmaması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlara göre Amazonların yüzde 35’inin yok olması durumunda artık geri dönüşü olmayan yıkım sürecine girilmiş olacak. Bu şekilde devam etmesi halinde de 2070’e gelindiğinde Amazon ormanlarının yerinde kuru iklime sahip geniş savanlar olacak.

KARAYİP MERCANLARI 15 YIL SONRA OLMAYACAK

Aynı araştırmada dikkat çekilen bir diğer doğa katliamı ise, Karayip Mercanları’nda yaşanıyor. Uzmanlar, küresel ısınmanın sanayileşme öncesi döneme oranla 1,5 dereceyi bulması halinde Karayipler’deki mercan resiflerinin 15 yıl içinde yok olacağını tahmin ediyor. Küresel ısınma şu anda sanayileşme öncesi döneme oranla 1 derece civarında ve önümüzdeki yıllarda bu artışın devam edeceğine dair işaretler oldukça yoğun.

Araştırmaya imza atan uzmanlara göre bir yandan sıcaklıkların etkisiyle ormanlık alanlardaki yangınlar artarken, diğer yandan ekonomik gerekçelerle ormanlık alanların yok edilmesiyle küresel sıcaklığa yol açan karbondioksitler daha fazla atmosfere salınacak.

‘Dünyanın akciğerleri’ olarak tabir edilen Amazonların günümüzden 58 milyon yıl öncesinde oluşmaya başladığı tahmin ediliyor. Dünyanın en geniş ve çeşitlilik barındıran tropikal ormanlarını da barındıran Amazonlar, aynı zamanda 7 ülkeden on milyonlarca kişi için doğrudan beslenme kaynağı.