Amedli çocukların vazgeçilmezi: Anzele Suyu

Amed’in Sur ilçesinin Çiftkapı mevkiinde bulunan tarihi Anzele bölgesindeki yeraltı suyu baharın gelişiyle birlikte, bu yıl çocuklar sezonu erken açtı.

Amed’de 1950’lere kadar şehrin üç önemli su kaynaklarından biri olan tarihi Anzele suyu, baharın gelişiyle birlikte başta çocuklar olmak üzere halkın uğrak mekanı haline geldi. Kilometrelerce ötedeki Karacadağ eteklerinden doğan ve İskender Paşa Mahallesi’ndeki Çiftkapı surlarının altından kenti dolanarak hayvan derilerinin işlendiği Dabakhane’den geçen Anzele Suyu, Hewsel bahçesinden Dicle Nehri’ne akıyor.

Uzun yıllar kentin önemli su kaynağı olan Anzele, Evliya Çelebi Seyahatname eserinde ve birçok yazarın satırlarına konu olan Ayn-ı Zelal (Berrak Kaynak) halk tarafından Anzele olarak anılıyor. Şifalı olduğu düşünülen Anzele suyunun humma ve cüzzam gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor.

KARACADAĞ ETEKLERİNDEN DİCLE NEHRİNE

Anzele’nin efsanevi, şifalı ve bir zamanlar içinde rengarenk balıkların yüzdüğü Anzele suyu her yıl çocukların vazgeçilmez mekanlarından biri oldu. Tarihi Sur ilçesindeki Anzele Parkı’nda bir araya gelen çocuklar, renkli görüntüler oluştururken, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yüzünden Anzele’de sezon erken açıldı. Eskiden İskender Paşa mahallesinden oturan ve sürekli suyu izlemeye gelen 62 yaşındaki Selahattin Hüseyinoğlu, kilometrelerce ötedeki Karacadağ eteklerinden doğan suyun Kürdistan’ın kalbine şifa getirdiğini söyledi.

ZAMANLA BALIK ÇEŞİTLERİ AZALDI

Suyun Karacadağ'dan geldiği için birçok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Hüseyinoğlu, "Ben İskender Paşa mahallesinden büyüdüm ve 62 yıldır her hafta geliyorum Anzela’yı izliyorum. Eski den Anzela da balık çeşitleri çok vardı. Ama şimdiyse çok az balık var" diye konuştu.  

Anzela’yı çok sevdiğini dile getiren 10 yaşındaki Veysi Murat adlı çocuk, "Keşke hiç bir zaman kış olmasaydı her zaman havuza girebilseydim. Evimiz Melik Ahmet’tedir. Her hafta iki defa Anzele’ya gelebiliyorum. Havuzda balık da var, 15 gün önce havuza geldim baktım kocaman balıklar vardı, korkudan havuza giremedim. Ama şimdiyse balıklar gitmiş. Artık havuza girebiliyorum" dedi.