Ayboğa: AİHM sorumluluktan kaçıyor

AİHM'in Hasankeyf kararına tepki gösteren Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi'nden Ercan Ayboğa, "AİHM sorumluluktan kaçıyor" dedi.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi'nden Ercan Ayboğa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Hasankeyf kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Projesi tarafından su altında bırakılmayla karşı karşıya olan 12 bin yıllık antik kent Hasankeyf davasında bugün kararını açıkladı. AİHM kararında, kendisini bireylerin kültürel mirasa erişim hakkı konusunda Avrupa Konseyi üyelerin henüz uzlaşmadığından dolayı yetkili bulmadı ve beş davacının başvurusunu reddetti" denildi.

'FIRSAT KAÇIRILDI'

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"AİHM'in büyük bir kültürel, ekolojik ve sosyal faciayaya neden olacak Ilısu Projesi’ni durduracak sorumluluğunu kendisinde görmeyerek, Hasankeyf ve bulunduğu Dicle Vadisi gibi üstün evrensel bir değeri kurtaracak bir adımı atmak istemedi. Bu kültürel ve doğal mekan, tartışmasız olarak Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’da en önemli miras alanlarından biri ve herhangi bir ekonomik yatırımdan çok daha değerlidir. 

Çok açık bir şekilde AİHM kararı sorumluluktan kaçamaklıktır. Hasankeyf’in sular altında bırakılmaması yönünde geçici de olsa bir karar alınsaydı, bu yeni tartışmalar yaratacaktı ve Avrupa Konseyi üyelerini kültürel mirasa erişim konusunda adım atmakta zorlayacaktı. Bununla birlikte Türk hükümetini yüksek düzeyde çevresel ve sosyal standartları yerine getirmesinde zorlayabilirdi. Yine başka kültürel miras davalarına da örnek olabilirdi. Bir bütünen yaşam, kültür, insanlık ve ileriki kuşaklara umut verebilecek bir karar alınması mümkümdü; ancak bu önemli konuda fırsat bugün kaçırıldı.

Yine eleştirilmesi gereken bir nokta AİHM’in böylesi bir kararı 13 yıl sonra almasıdır. Ilısu Projesinin inşaatı son aşamasına geldikten sonra kararın alınması sadece ihmalkarlık mı yoksa bilinçli bir hesap mı? Türkiye’den onlarca sivil toplum kuruluşu AİHM’e neden Hasankeyf ve Dicle Vadisi içinde barındığı 100 bin insanla niye korunması gerektiği yönde argüman ve belge yollaması acaba hiç okundu mu?

Ayrıca Ilısu Projesinde son 20 yılda açılan tüm farklı davalardan Hasankeyf ve Dicle için olumsuz sonuç aldığımızı da burda belirtelim. AİHM kaçırdığı fırsatla hızla yıkım göre kültürel ve doğal mirasa ve Türkiye’deki hukuka olumlu bir etkide bulunabilirdi."