Aynı tehlikenin üç yüzü: Obezite, kötü beslenme, iklim

Uzmanlar, obezite, kötü beslenme ve iklim değişikliğinin insanlık için aynı tehlikenin üç yüzü olduğunu belirterek, çokuluslu gıda şirketlerini hedef gösterdi.

14 ülkeden 43 uzman tarafından The Lancet dergisinde yayınlanan raporda, obezite, kötü beslenme ve iklim değişikliklerinin “üç ortak motoru” olduğu kaydedildi.

Uzmanlar bu ortak noktaları şöyle sıraladı: büyük ticari çıkarlar, yetersiz siyasi yanıt ve sivil toplumun yetersiz tepkisi. Raporda, sonuç olarak çözümlerin de ortak olması gerektiği vurgulanıyor.

Özellikle hayvan yetiştiriciliğini hedef gösteren uzmanlar, “Bu üç olgu etkileşim halinde. Beslenme sistemi sadece obezite salgınından sorumlu değil, aynı zamanda sera gazı emisyonlarının yüzde 25 ila 30’unu yayıyor” dedi.

Raporda bu üç sorun arasındaki diğer etkileşim şöyle ifade ediliyor: “Otomobillerin hakimiyetindeki ulaşım sistemlerimiz, bir yandan hep oturan (çok az fiziksel aktivite) bir yaşam biçimini teşvik ederken, diğer yandan sera gazı emisyonlarının yüzde 14 ila 25’ini yayıyor.”

Rapora göre, çıkara odaklanan çok uluslu gıda ve içecek şirketlerine dayalı beslenme üretimi sistemleri, tarım politikaları, ulaşım biçimleri ve kentleşme, insanlığı ve gezegeni nefessiz bırakan aynı zincirin farklı halklarını oluşturuyor.

VERİLERLE ÜÇ TEHLİKE

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ya göre dünya genelinde 1,9 milyar yetişkin aşırı kilolu. Bunların 650 milyonu obez. Bu durum, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser riskini arttıran bir faktör olarak öne çıkıyor.

WHO’ya göre, Dünya genelinde 800 milyon kişi açlık çekiyor. Bunlar arsında 5 yaşın altındaki 156 milyon çocuk, kronik beslenme yetersizliğinden gelişme sıkıntısı yaşıyor. 50 milyon çocuğun yaşamı ise aşırı kötü beslenme nedeniyle tehlike altında.

Son olarak, küresel ısınma 2030 ile 2050 yılları arasında, artan sıtma, dang humması, astım ve allerjiler ile kuraklık, su baskınları ve sıcak hava dalgalarının artması nedeniyle yılda 250 bin ek ölüme neden olacak.