Beslenme güvensizliği yarım milyar Afrikalı'yı tehdit ediyor

Afrikalı araştırmacılar, tarımsal bitkilerde türeyen hastalıkların kıtada yarım milyar kişinin beslenme güvenliğini ağır bir şekilde tehdit ettiğini açıkladı.

Araştırmacılar, Fildişi Sahili’nin en büyük kenti Abidjan’da bir araya geldi. Batı ve Orta Afrika’nın on ülkesinden West African Virus Epidemiology (WAVE) program çerçevesinde buluşan araştırmacılar, Fildişi Sahili’nde “şeker kamışı virüsü” ve “muz hastalığı”nın ortaya çıktığını kaydettiler.

Araştırmacılar şeker kamışı virüsünün daha önce sadece Asya kıtası ve diğer yerlerde görüldüğünü ve diğer bölgelerde görüldüğüne dikkat çektiler.

Fondation Bill ve Melinda Gates tarafından finanse edilen ve beslenme güvenliğine odaklanan WAVE programı yürütme müdürü Dr. Justin Pita, “Göçmen böcekler, bitki hastalıkları ve diğer zararlılar, Batı ve Orta Afrika'daki çiftçilerin mahsulleri ve gelirleri için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.

Pita, Fildişi Sahili ve Gabon Tarım Bakanlarının eşliğinde viral bitki hastalıklarına ilişkin yeni bir bölgesel araştırma merkezinin açılışını yaptı.

Pita, “Çekirgelerin birleşik ve zararlı eylemleri sonucunda gıda güvenliği tehdit altında, biyolojik çeşitlilik ve bölgesel çevre zarar görüyor, sonbahar tırtılları, meyve sinekleri ve muz ve manyok hastalıkları (...) çiftçiler için ağır kayıplara yol açarak tüm Batı ve Orta Afrika’da yayılıyor” diye konuştu.

Araştırmacılar 500 milyon Afrikalının temel beslenme gıdalarını etkileyen iki manyok hastalığına dikkat çekerek, bunların Sahra Altı Afrikası’na yılda 3 milyar dolar zarar verdiğini kaydetti.

Dr. Pita, “Uganda’da 1990’lı yıllarda bir manyok salgını açlık nedeniyle 3 bin kişinin ölümüne yol açtı” diye hatırlattı.

Afrika, karbonhidrat ve nişasta bakımından zengin yumruların yanı sıra köklerden üretilen (daha çok irmiğe benzeyen) yaprak ve nişastayı tüketen dünyanın en büyük manyok üreticisi (yüzde 57) olarak biliniyor. Manyok, kıtada gıda güvenliği ve yoksulluğun azaltılması için stratejik bir ürün olarak kendini kanıtladı.

Merkezi Abidjan yakınındaki Bingerville’de bulunan WAVE programı viral hastalıklarla mücadele için bölgesel bir yaklaşım öneriyor.