Biyo çeşitlilik tahribi insanlık için büyük tehlike

IPBES tarafından doğal yaşam ve biyo çeşitlilik üzerine yapılan binlerce araştırmanın da incelenerek hazırlanan raporda, dünyanın farklı bölgelerindeki durum ele alındı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilen Hükümetlerarası Biyo Çeşitlilik ve Ekosistemler İçin Bilimsel ve Siyasi Platformu (IPBES) tarafından yapılan çalışmaya göre, vahşi yaşamın yok edilmesiyle insanlık da giderek daha büyük bir tehlike içerisine giriyor.

IPBES tarafından doğal yaşam ve biyo çeşitlilik üzerine yapılan binlerce araştırmanın da incelenerek hazırlanan raporda, dünyanın farklı bölgelerindeki durum ele alındı. Dünya üzerinde hemen hemen tüm coğrafik bölgelerde biyo çeşitliliğin tehlike altında olduğuna dikkat çekilen raporda, insan yaşamının devamı için hayvan ve bitki türlerinin yaşamının devamının gerekli olduğuna vurgu yapıldı.

AFRİKA’DA ÜLKELER BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN TAHİP OLDU

Afrika’nın dünya üzerinde en çok memeli türünün yaşadığı kıta olduğu kaydedilen raporda, bitkilerin yanı sıra birçok hayvan türünün tarihte olmadığı kadar tehdit altında olduğu belirtildi. Raporda, 30 milyon kilometrekarelik kıtada 500 bin kilometrekarelik alanın ormanlık alanların yok edilmesi, madencilik faaliyetleri, aşırı düzensiz tarım veya küresel ısınma nedeniyle kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

BİTKİ VE HAYVAN TÜRLERİ TÜKENİRKEN İNSAN NÜFUSU KATLANIYOR

Kırsal bölgelerde yaşayan insanların yüzde 60’ından fazlasının yaşamlarının doğal alanlara bağlı olduğuna işaret edilen raporda, Afrika’nın nüfusunun 2050’ye kadar ikiye katlanacak olmasının ise riskleri arttırdığı ifade edildi. Yüzyılın sonuna kadar Afrika’da memeliler ve kuşların yarısının, balıkların ise en az beşte birinin yok olacağı hesaplanıyor.

ASYA VE AMERİKA’DA DA DURUM AYNI

Benzer şekilde Asya kıtası ile Pasifik’teki adalarda ciddi bir azalma söz konusu olacak. Dünya üzerinde plastik çöpler nedeniyle kirlenen tatlı suların beşte dördü Asya’da bulunurken, andemik bitkilerin ise dörtte biri tehdit altında. Asya’da çayırların yüzde 60’ının tahrip olduğu raporda yer alırken, Amerika’da da benzer tahribatların olduğuna dikkat çekiliyor.

AVRUPA’DA AŞIRI TÜKETİM VE KİMYASAL TAHRİBAT

Avrupa kıtası ile Orta Asya’da ise kara hayvanlarının beşte ikisi son 10 yılda yok olurken, balıklar ve amfibiler için bu oran üçte ikiye ulaşıyor. Özellikle Avrupa’da tarımın aşırı bir biçimde yaygınlaştırılmış olması ve ormanlık alanlarda çok fazla kimyevi maddelerin kullanılmasının bu tahribatta etkili olduğu tespit edildi. Avrupa kıtası, doğada olduğundan çok daha fazlasını tüketmesi nedeniyle dünyanın diğer kıtalarındaki ürünleri ithal etmesi nedeniyle de diğer ktalardaki tahribatın da en önemli sorumlularından olarak gösteriliyor.