BM’den iklimsel değişiklik uyarısı: Uçurumun kenarındayız

Küresel ısınmanın neden olduğu tehlikeye dikkat çeken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2021’in iklimsel değişikliklere karşı ‘eylem yılı’ olması çağrısı yaptı.

2020 yılı itibariyle küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıl sonuna oranla en az 1 derece arttığı bilinirken, önlem alınmaması halinde artışın bu yüzyılın sonuna kadar 3 derecenin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu ise özellikle 2050’den sonra iklimsel felaketlerin katlanarak artması ve insanlığın büyük zarar görmesi demek.

“UÇURUMUN KENARINDAYIZ”

Küresel ısınmanın neden olduğu iklimsel değişikliklerin dünyaya ve insanlığa ağır maliyetinin olacağına vurgu yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten de acil önlem çağrısı geldi.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yıllık raporunun yayınlanması sırasında konuşan Guterres, söz konusu raporda 2020 yılının en sıcak yıllardan olduğuna dikkat çekildiğinin altını çizdi. Dünya ülkelerinin iklimsel değişikliklerin neden olduğu felaketlere karşı insanlığı koruması için harekete geçmesi çağrısı yapan Guterres, “Uçurumun kenarındayız” diye uyarıda bulundu.

İklimsel değişikliklerin neden olacağı felaketlerin önlenmesi için önlemlerin arttırılması gerektiğini vurgulayan Guterres, halen devam eden salgının neden olduğu ekonomik durgunluğa rağmen sera etkili gaz salınımlarının artmaya devam ettiğine işaret etti.

TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKİLİYOR

Guterres’in de katıldığı bir konferansla duyurulan son iklim raporu, ABD Başkanı Joe Biden’ın organizesiyle Perşembe ve Cuma günleri yapılacak ve 40 kadar ülkenin liderinin katılacağı iklim zirvesinin öncesine denk geldi.

Raporda, küresel ısınmadaki 1,5 derecelik artışa 2024’te ulaşılması ihtimalinin beşte bir olduğuna dikkat çekilmişti. Raporu açıklayan Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Direktörü Petteri Taalas, tüm verilerin iklimsel değişikliklerin sürekli olacağını gösterdiğine işaret etmişti.

Rapora göre, sadece geçtiğimiz yıl Atlantik Okyanusu’nda meydana gelen 30 kadar büyük fırtına 400 kişinin hayatını kaybetmesine ve 41 milyar dolar maddi zarara neden oldu. Dünya genelindeki aşırı sıcaklık dalgaları, kuraklıklar ve orman yangınları da ciddi ölümlere ve on milyarlarca dolarlık zarara yol açtı.

Geçtiğimiz gün görüşen ABD ve Çin liderleri de iklimsel değişikliklerle mücadelede iş birliğinde uzlaştıklarını duyurmuşlardı. Ancak her iki ülke aynı zamanda atmosfere salınan sera etkili gazların yarısına yakınından sorumlular.