Brezilya’da sıradışı soğuk hava dalgası: Evsizler tehlikede

Bazı ülkeler benzeri görülmemiş aşırı sıcaklarla boğuşurken, Brezilya’da ise sıradışı bir soğuk hava dalgası yaşanıyor. Bu soğuklar binlerce evsiz ve tarımsal ürün için tehlike oluşturuyor.

Brezilya’nın güney yarısında bir mayıs ayı için sıradışı soğuklar yaşanıyor. 1960’ta kurulan merkezdeki başkent Brasilia, perşembe günü 1,4 derece ile tarihinin en soğuk gününü yaşadı. Ülkede resmi olarak kış mevsimi haziran ayında başlıyor. 

Meteoroloji kurumu Inmet’in internet sitesinin ana sayfasında yer alan Brezilya haritasında ülkenin güney yarım küresi turuncu olarak gösterilirken, “Soğuk hava dalgası (tehlike)” uyarısı yapıldı. 

Latin Amerika’nın en büyük megapolü olan güney batıdaki Sao Paulo’da termometre çarşamba sabahı 6,6 dereceyi gösteriyordu. Bu da, 19990’dan bu yana bir mayıs ayı için rekor bir sıcaklığı ifade ediyor. 

Çarşamba günü ayrıca 66 yaşındaki bir evsiz, gıda kuyruğunda beklerken rahatsızlık geçirdi ve hayatını kaybetti. Brezilya medyasına göre söz konusu kişi geceyi dışarıda geçirmişti. 

Sao Paulo belediyesi, hafta başında evsizler için 2 bin yataklı ek barınma yerleri açtı. Böylece kentte evsizler için barınma kapasitesi 17 bine çıkarıldı. Ülkenin ekonomi başkenti Sao Paulo’da 32 bine yakın evsiz bulunuyor.  2015 yılı ile kıyaslandığında evsizlerin sayısı iki katına çıkarken, üç yıl öncesine göre yüzde 31’lik bir artış var.  

AFP’nin haberine göre meteoroloji kurumu Metsul’da uzman olan Estael Sias, bu sıradışı soğuk hava dalgasının Yakecan kasırgasından kaynaklandığını belirtiyor. Sias’a göre söz konusu kasırga Brezilya’nın güneyi ve Uruguay’ı vurarak, kutup havası kütlelerini daha kuzeye, iç kesimlere itti. 

Sias, “Bu kasırga, kesinlikle iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı olaylar çerçevesine giren bir anormalliktir” diyor. 

Meteoroloji kurumu Inmet, gezegenin tahıl ambarlarından biri olarak kabul edilen bir ülkede "soğuk dalganın Brezilya tarımı üzerindeki olası sonuçları” konusunda uyardı. 

Inmet yazılı basın açıklamasında, özellikle bahçe mahsulleri ile mısır veya şekerkamışı hasadını tehdit eden don riskine dikkat çekti.