Büyük Pasifik Çöp Girdabı bilinenden kat kat daha büyük

Okyanuslara atılan çöplerin önemli oranda toplandığı dev girdaplardaki plastik çöplerin bilinenden çok daha geniş alanları kapladığı ortaya kondu.

Hollanda’da faaliyet gösteren Ocean Cleanup Foundation adlı kuruluşun Büyük Pasifik Çöp Girdabı üzerine yaptığı araştırma, Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Okyanuslardaki plastik çöplerin oluşturduğu kirliliğin tahmin edilenden çok daha fazla olduğu vurgulanan çalışmaya göre, Pasifik Okyanusu’ndaki büyük çöp adası bilinenden çok daha geniş bir alana yayılmış durumda.

EN AZ 4 KAT DAHA GENİŞ BİR ALANA YAYILMIŞ

Büyük Pasifik Çöp Girdabı olarak da bilinen çöp yığınlarının 1,6 milyon kilometrekarelik bir alana yayıldığı kaydedilen araştırmada, bu alanda toplamda 80 bin ton plastiğin bulunduğu hesaplandı. Araştırmada, dev çöp yığınlarının bugüne kadar tahmin edilenden 4 kat daha geniş bir alanda olduğu dile getirildi.

YARISINDAN FAZLASI BALIKÇILIKTAN KAYNAKLI

Almanya’nın Münih ve Oldenburg üniversitelerinden uzmanların da katıldığı araştırma kapsamında Kuzey Amerika ile Hawai arasında bulunan ve Büyük Pasifik Çöp Girdabı’ndan örnekler alınarak analiz edildi. 1,6 kilometrekare olarak hesaplanan dev alandaki çöplerin yüzde 99,9’unun plastikler olduğu görülen araştırmaya göre, 79 bin ton plastik çöplerin 42 bin ton kadarını balıkçı ağları ile diğer mega plastikler oluşturuyor.

Aynı bölgedeki plastik çöplerin en az 20 bin tonunu ise makro plastik olarak adlandırılan şişe veya kasalar oluşturmakta. Şişe kapakları başta olmak üzere 10 bin ton kadar mezo plastik denilen orta boy plastiklerin tespit edildiği Pasifik’tek dev çöplükte, 5 milimetreden daha küçük mikro plastiklerin ise 6 bin 400 ton civarında olduğu hesaplandı.

ÇOĞUNLUĞU 90’LI YILLARA AİT

Araştırmada yer alan uzmalar, her yıl tüm dünyada 320 milyon ton plastik üretildiğine dikkat çekerken, bu plastiklerin yüzde 60’ının deniz suyu yoğunluğundan ince olmaları nedeniyle su yüzeyi veya yüzeyin hemen altında kaldıkları hatırlatıldı. Ayrıca toplanan örneklerin bir bölümünün 80’li yıllarda atılan çöpler olduğu, büyük kısmının ise 90’lardan kalma çöpler olduğu anlaşıldı. Öte yandan 2011’de Japonya’daki tsunami felaketinden sonra okyanuslara dökülen çöplerin dahi bu alana ulaştığı tespit edildi.

Ocean Cleanup Foundation, özellikle yanlışlıkla yutmaları nedeniyle okyanus canlıları için büyük tehlike oluşturan mikro plastiklerin temizlenmesinin önemine dikkat çekiyor. Bu kuruluş tarafından hazırlanan bir projeyle, Büyük Pasifik Çöp Girdabı’ndaki plastiklerin yarısına yakınının 5 yıl içerisinde temizlenebileceği de iddia ediliyor.