Dünya nüfusu yüzyılın ortasında gerileyebilir!

Birleşmiş Milletler, dünya nüfusunun yüzyılın sonuna kadar 11 milyara çıkacağı tahmininde bulunsa da, bazı uzmanlar aynı görüşte değil.

Birleşmiş Milletler dünya nüfusunun bugün 7.7 milyar kişi olduğu ve yüzyılın sonuna kadar 11 milyar kişiye yükseleceğini tahmin ediyor. Bazı demograflar, bu tahminlerin yanlış olduğunu belirtiyor.

İsviçreli RTS medyasına göre “Empty Planet” kitabının yazarları John Ibbitson ve Darrell Bricker, dünya nüfusunun 9 milyar kişiye ulaştığında duracağını ve 2050’ten itibaren gerileyeceğini düşünüyor.

Kanadalı gazeteci Ibbitson ile anket şirketi Ipsos müdürü Darrell Bricker, BM’nin tahminlerinin yanlış olduğunu düşünen demograflarla görüştü. Her iki yazar, sahada da çalışmalar yürütmüş.

SEBEBİ SAVAŞLAR VEYA SALGINLAR DEĞİL

RTS’ye konuşan Ibbitson, “Muhalif bu demograf grubuna göre, en muhtemel senaryo dünya nüfusunun yüzyılın ortalarına doğru 9 milyar kişiye ulaşacağı ve daha sonra gerileyeceği yönündedir” dedi.

Ibbitson’a göre bu durum savaşlar veya salgınlardan dolayı değil, milyarlarca insanın bireysel olarak daha az çocuk yapma kararı almasında dolayı yaşanacak.

Japonya, Doğu Avrupa ülkeleri, İtalya veya İspanya gibi 30 dolayında ülke şimdiden nüfusunun gerilediğini kabul ediyor. Hindistan’da doğum oranları stabilize olurken, Çin’in demografisinin de gelecek beş yıl içinde gerilemeye başlayacağı tahmin ediliyor.

KAPİTALİZM İÇİN KÖTÜ HABER

Ibbitson’a göre demografik eğilimdeki bir tersine dönüş hem iyi hem de kötü haber: “Çevresel açıdan harika bir durum, küresel ısınmayı önlemeye yardım edecek. Buna karşın, giderek daha az genç ve daha fazla yaşlı olduğunda ekonomiyi büyütmek çok zor olacak. Ayrıca, kitabımızda bunun kapitalizmin ölümüne götüreceğini söyleyen çok ilginç bir analiz de var.”