Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Bilim dünyasında kadın erkek eşitliği konusunda belki de en geri kalmış alanlardan biri. Buna rağmen yakın geçmişimizde yaşayan birçok kadın bilim insanı dünyayı değiştiren buluşlara imza attı. İşte onlardan bazıları...

1. Tiera Guinn

Tiera Guinn günümüzün en umut vadeden bilim insanlarından biri. Henüz sadece 23 yaşında ve daha üniversiteyi bitirmeden NASA’da çalışmaya başladı.  assachusetts Teknoloji Enstitüsünde okuyan Guinn, yeni kuşak uzay araçları için bugüne kadar geliştirilen en büyük yakıt tanklarını dizayn ediyor. 

2. Marie Curie

 

1900lü yılların başında dünyanın en ünlü fizik laboratuvarının başında Marie Curie ve eşi vardı. Henüz kadınların üniversitede ders vermesinin kabul edilmediği o dönemde Curie radyoaktiviteyi keşfetti. 1903 yılında araştırmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. 

3. Elizabeth Blackwell

1821’de ABD’de doğan Elizabeth Blackwell ülkede tıp fakültesinden mezun olan ilk kadın oldu. Hayatı boyunca fakir kadınların sağlık hizmeti alması için çalışan Blackwell, İngiltere’de kadınlar için bir tıp fakültesi kurulmasını sağladı. 

4. Jane Goodall

Dünyada primatlar konusunda araştırma yapan en ünlü bilim insanı Jane Goodall. Şempanzeler, evrim ve hayvanların sosyal davranışları konusunda uzman olan Goodall, ömrünün büyük bölümünü Tanzanya’da geçirdi. 

5. Mae C. Jemison

 

Jemisin dündaki ilk siyahi kadın astronot. 1992 yılında Endeavour uzay mekiğiyle uzaya çıkan Jemisin, uzaydaki görevinden önce Sierra Leone ve Liberya’daki BM Barış Gücünde doktorluk yapıyordu. 

6. Jennifer Doudna

Doudna, dünyada gelecekte kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacak CRISPR gen düzenleme tekniğinin kaşiflerinden biri. Berkeley Üniversitesinde profesör olan Doudna, Huntington’s ve HIV gibi hastalıkların tedavisi konusunda çalışmalar yapıyor. 

7. Katherine Freese

Teorik fizik konusunda çalışmalar yürüten Nordita Enstitüsünün direktörü olan Katherine Freese, karanlık madde ve kara delikler konusundaki öncü çalışmalarıyla tanınıyor. 

8. Rachel Carson

1900lerin ortasındaki çevreci hareketin öncülerinden Rachel Carson, ABD politikası ve kültüründe etkin isimlerden biri oldu. Bir biyolog olan Carson, biyoçeşitlilik konusundaki araştırmalarıyla tanındı. 

9. Maria Goeppert Mayer 

 

1906 yılında doğan Maria Goppert Mayer, atom çekirdeğinin nükleer zırhını keşfetmesi nedeniyle 1963 yılında Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. 

10. Sara Seager

1971 yılında doğan Sara Seager Kepler Uzay Teleskobunu kullanarak bugüne kadar tam 715 gezegen keşfetti. 

11. Jane Cooke Wright 

 

ABD’deki ilk siyahi doktorlardan biri olan Wright, Harvard’da bir bilim insanı olan babasının yanında kanser hastaları üzerinde kemoterapi uygulaması deneylerine katıldı. Kemoterapinin bireylere dozlarının uygulanması çalışmalarında Wright’ın imzası var. 

12. Vera Rubin

1928 yılında doğan Rubin karanlık maddenin varlığını kanıtlayan bir çalışmaya imza attı. Bu çalışma insanın uzayı anlama konusundaki yaklaşımını değiştirdi. 

13. Sau Lan Wu

Hong Konglu bir bilim insanı olan Sau Lan Wu, gluon ve charm quarkların keşfedilmesinde yer aldı ve Higgs bozonunu keşfeden ekibin de içindeydi. 

14. Rosalind Franklin

1920 yılında doğan Rosaling Frankling DNA’nın keşfi konusundaki çalışmasıyla tanınan İngiliz bir biofizikçi. 

15. Barbara McClintock

1983 yılında mısırın genetik yapısı, genetik mirasın devri ve genlerin kromozonda yer değiştirme kabuliyeti konusundaki çalışmalarıyla Nobel Ödülüne layık görüldü. 

16. Rita Levi-Montalcini

İtalyan nörolog Rita Levi-Montalcini 1986 yılında sinirlerin büyüme faktörü etkisini keşfetti. New York Times’a göre bu keşif bu büyüme faktöründeki bozuklukların nasıl bunama ve kansere yol açabileceğini açıkladı. 

17. Gertrude Elion

1918 yılında doğan Gertrude Elin löseminin tedavisi ve vücudun böbrek naklini reddetmesini önleyen ilaçlar geliştirmesiyle tanındı ve Nobel Tıp Ödülüne layık görüldü. 

Kaynak: Yeni Özgür Politika