Fransa’da tek kullanımlık plastik yasaklandı

Fransa, 1 Ocak’tan itibaren tek kullanımlık plastik yasakladı. Fransızlar bu durumu, “Alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız” biçiminde yorumladı.

Fransa, 1 Ocak 2021’den itibaren tek kullanımlık plastik kullanımını yasakladı. Yasağa gastronomi ve otomatik dağıtım sektörü de dahil oluyor.

Franceinfo’ya konuşan Lot senatörü ve aynı zamanda plastik kullanımının ekoloji üzerindeki zararları konulu raporun da yazarı Angèle Préville, “Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor” biçiminde yorumladı.

“İnsan sağlığı ve doğaya verdiği zararı göz önünde bulundurmadan istediğimiz biçimde atmaya alışmışız” diyen Angèle Préville, plastikten vaz geçmenin de çok zor olacağını, çünkü plastik sanayinin büyümeye devam ettiğini söyledi.

Tek kullanımlık plastik ambalajların insan hayatından çıkması için kararın başlangıç olduğunu da belirten Angèle Préville, “Yasaklamada daha da ileri gitmek gerekiyor” diye konuştu.

Plastiğin doğaya etkileri konulu raporunda plastiğin mikroplastik şeklinde her yerde olduğunun da görüldüğünü belirten Angèle Préville şöyle konuştu: “Mikroplastikler toprakta, havada, nehir sularında ve okyanuslarda. Bu da bio çeşitlilik ve insan sağlığı açısından çok ciddi bir tehdit. Plastik kullanımını sınırlandırmamız, alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Ama biz atmaya çok alışmışız, bu da bizim sağlığımıza ve doğaya zarar veriyor. Zararları öğrendikçe böyle devam etmemiz mümkün değil.”

Fransa’nın 2040 yılına kadar tek kullanımlık plastiği kullanımdan çıkaracağı hedefinin de yapılabilir olduğunu vurgulayan Angèle Préville, “Hedeflenen zaman çok ama çok uzak, 20 yıl sonra. Bence daha öncesinde kullanımını bırakmamız gerekiyor” diye konuştu.