Fransa’da yüzyılın davası: 2 milyon kişi devleti dava ediyor

Fransa devletinin iklim konusundaki eylemsizliğini yargıya taşımak için başlatılan bir imza kampanyasına rekor sayıda kişi katıldı. Altı günde 1,6 milyonu aşkın imza toplandı.

“Yüzyılın davası” olarak internette başlatılan imza kampanyasına, Pazartesi itibariyle 1,6 milyonu aşkın kişi imza attı. Kampanya metni “laffairedusiecle.net” sitesi üzerinde yayınlandı. Kampanyada hedef, 2 milyon imzaya ulaşmak. Daha bir hafta dolmadan, hedefe çok yaklaşıldı.

Kampanya Greenpeace, Oxfam, Doğa ve İnsan Vakfı (FNH) gibi bir çok sivil toplum örgütü tarafından başlatıldı.

2016’da iş reformuna karşı başlatılan benzer bir proje için iki hafta içinde 1 milyonu aşkın imza toplanmıştı.

Oxfam France müdürü Cécile Duflot, “Hiçbirimiz böylesine ve bu kadar hızlı bir başarı beklemiyorduk” dedi. FNH Başkanı Audrey Pulvar’a göre bu seferberlik, iklim değişiklikleri ve biyoçeşitliliğe ilişkin sorunların endişelerin merkezinde olduğunu gösteriyor.

Sivil toplum örgütleri geçen Pazartesi günü hükümete cevap vermesi için bir şikayette bulundu. İkinci aşama olarak Mart ayında konunun ilkin Fransa düzeyinde yargıya taşınması bekleniyor.

Küresel ısınma karşısında hükümetleri eylemsizliği nedeniyle dünya genelinde yargıya başvurma yöntemleri çoğaldı.

Hollanda’da 900 kişi adına 2015 yılında devletin sera gazı emisyonlarını 2020’ye kadar yüzde 25 indirmesi için dava açıldı.