Fransa’dan AKP yandaşı kuruma: Maskeler düşüyor

Fransa’da hükümetin radikal İslamcı çetelerle mücadele için dini kurumlara sunduğu ‘İlkeler Şartı’nı Türk kurumları imzalamayı reddederken, İçişleri Bakanlığı’nda ‘maskeler düşüyor’ yorumunun yapıldığı bildiriliyor.

Son yıllarda birçok radikal İslamcı saldırının yaşandığı Fransa’da Ekim ayında bir öğretmenin başının kesilerek katledilmesi ardından hazırlanan ‘Fransa İslam’ı İlkeler Şartı’, geçtiğimiz Pazar günü birçok kurum tarafından imzalanmıştı. Ülkedeki en büyük temsili kurum olan Fransa İslam Dini Konseyi (CFCM) bünyesindeki 9 federasyondan 5’i, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la buluşmalarında şartı imzalamışlardı.

Ancak aralarında Millî Görüş (CIMG) ile AKP’nin bizzat kontrol ettiği Fransa Müslüman Türkler Koordinasyon Komitesi’nin (CCCTM) de olduğu CFCM’ye bağlı üç federasyon şartı imzalamayı reddetti. Ayrıca ‘tebliğci’ olarak bilinen İslam’ın sıkı pratiğinden yana olan Foi et Pratique adlı federasyonun da Türk kurumlarla aynı yönde hareket ettiği öğrenildi.

Bu kurumların açıklamasında, hükümetin sunduğu şartı imzalamalarının ‘Fransa’daki Müslümanlar ile Fransız ulusu arasındaki güven ilişkisini zedeleyeceği’ iddiasına yer verildi. Açıklamada, yerel birimler ve ‘inananlarla’ istişareden sonra karar verileceği savunuldu.

BAKANLIKTAN YORUM: MASKELER DÜŞÜYOR

Ancak hükümetin radikal İslamcı çetelerle mücadele için getirdiği İlkeler Şartı’nı imzalama koşuluna AKP bağlantılı veya ilişkili federasyonların imza atmaması dikkat çekti.

Le Figaro ve AFP’nin haberinde, bu karara dair İçişleri Bakanlığı’ndan bir üst düzey yetkilinin sözlerine yer verildi. Bir bakanlık yetkilisi, “Bu (imzalamamış olmaları) kesinlikle bir dram değil. Tam tersine, gerçek maliyeti görüyoruz” diye konuştu. Yetkilinin ayrıca, “Maskeler düşüyor” dediği ve “herkesin sorumluluğunu alması gerektiğini” söylediği de haberde yer aldı.

AKP’NİN KOLLARI GİBİLER

AKP’nin Saadet Partisi’ne yakın olduğu bilinmesine rağmen Avrupa’daki birçok Millî Görüş cami ve federasyonunu kontrol ettiği biliniyor. CCCTM ise, doğrudan AKP’ye bağlı bir yapılanma olarak öne çıkıyor. Bir dönem Fransa İslam Dini Konseyi (CFCM) başkanlığına da yükselen CCCTM’nin yöneticilerinden Ahmet Oğraş, aynı zamanda AKP’nin yan örgütü Avrupa Demokrat Türkler Birliği (UFDT-UDTE)’nin de kurucularındandı.

Oğraş’ın 2017’de CFCM’nin başına getirilmesi, Fransız basınında birçok ülkede AKP’nin işbirlikçisi olan Müslüman Kardeşlerin Fransa’daki etkisinin güçlendiğinin işareti olarak yorumlanmıştı.

MACRON ‘İMAMLAR’ İÇİN SÖZLERİYLE TÜRKİYE’Yİ Mİ HEDEF ALMIŞTI?

Fransa’da özellikle Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanlığı sonrasında ülkede AKP destekli dini kurum adı altındaki paravan örgütlerin faaliyetleri sıkça tartışılır oldu. Aynı zamanda Afrika ve diğer kıtalardan kurumlar üzerinde de etkili olmaya çalışan Türkiye’nin faaliyetlerine son olarak ülke dışından gelen imamlar yerine İlkeler Şartı kapsamında bir İmamlar Konseyi ile de sınırlandırma getirilmek isteniyor.

Pazar günü CFCM’nin 5 federasyonundan yetkililerle görüşen Macron’un ‘İmamların görevinin başka ülkelerin propagandalarını yapmamak olduğu’ yönünde sözleri basına yansımıştı.