Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Gabon’da çocuklar aile ekonomisine katkıda bulunmak için çöplükte çalışıyor

Gabon’un başkenti Librevil’deki Mindoube çöplüğünde çok sayıda çocuk çöpleri ayıklayıp, her gün yaklaşık 800 ton ayıklamak için geliyor.

Çöp kamyonları tarafından her gün Gabon’un başkenti Librevil’deki Mindoube çöplüğüne 800 ton çöp atılıyor. Onlarca çocuk ise metal nesne, bakır veya alüminyumu ayıklıyor, çocuklar aynı zamanda derme çatma evlerde yaşıyor.

Mindoube’den bir genç olan Ekomi, "Sağlığım için korkuyorum ama kendimizi zorluyoruz, bunu yapmak zorundayız. Her şeyi annelerimizden beklemeyeceğiz. Biz zaten idare edebilecek yaştayız" diye neden çöplüğe gelip çalıştığını izah ediyor. Daniel isimli çocuk ise ailesine yardım etmek için, çöp ayıklıyor.

Çocuklar çöplükte topladıkları her kilogram bakır için de 4 doların altında para kazanıyor. Ama düzenli olarak depolama sahasında yaşamak, solunum ve cilt hastalıklarına maruz kalmak anlamına da geliyor.

Çocukların yaşadığı duruma tepki gösteren çocuk hakları aktivisti Roselin Bendrome, "Durum her geçen gün zorlaşıyor. Burada artık okula bile gitmeyen ve tüm zamanlarını çöplükte geçiren birçok çocuk var" diye konuştu.

Sağlık krizinin başlamasından bu yana, çöplükte her gün daha fazla küçük çocuk gözlemlendiğini de aktaran Roselin Bendrome çocuk işçiliği ile mücadelede devletin sorumluluğu olduğu kadar eğitim kurumuna da sorumluluk düştüğünü de sözlerine ekliyor.

Dünya Bankası'na göre, işsizlik oranı Gabon nüfusunun %20'sini etkiliyor.

Ülkenin durumu, ekonomiyi ciddi şekilde yavaşlatan koronavirüs salgınının başlamasından bu yana kötüleşti.