Hakkari yaylarında kış hazırlığı

Hakkari’de yasak alanları dışında kalan birkaç yaylada hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan yurttaşlar, kış öncesi son hazırlıklarını sürdürüyor.

Hakkari’de kadınlar, yaylada besledikleri hayvanlardan ürettikleri peynir, yağ ve diğer ürünlerle aile bütçesine katkı sağlıyor.

Yaylacılar, elde ettikleri peynir, yağ, süt, yoğurt gibi birçok ürünü bidonlara ve kaplara koymaya başladı. Ürünlerin büyük bir bölümü şehir merkezinde satılırken geri kalan ise kış aylarında tüketmek için hazırlanıyor.

Zeynep Özer, bu işin dedelerinde kaldığını, yaylada birlik ve beraberlik içinde olduklarını dile getirdi. Özer, tüm işlerin ortaklaşa yapıldığı yayla yaşamının bitmesini istemediklerini vurguladı.

Yayla yaşamının zor olduğunu dile getiren Hamide İhtiyatoğlu ise kendi yaşamlarını sürdürmek için bu işi yapmak zorunda olduklarını söyledi. Hakkari’de yapılacak başka iş olmadığını belirten İhtiyatoğlu, şöyle konuştu: “Burada elde ettiğimiz ürünlerle yaşamımızı sürdürüyoruz. Burada büyük bir zahmetle bu ürünleri elde ediyoruz. Bir yıl boyunca bizi idare ediyor. Her şeye rağmen yaylada olmak çok güzel. Biz de bu yaşamı devam ettireceğiz.”