Hava kirliliğinin doğurganlık ve kısırlığa etkileri var

Dünyanın birçok ülkesinde yapılan araştırmalar, hava kirliliğine yoğun bir biçimde maruz kalınmasının birçok hastalığın yanı sıra kısırlık riskini arttırdığını da gösteriyor.

Sanayileşmenin yanı sıra giderek artan şehirleşmenin sonucu olarak artan motorlu taşıt kullanımının neden olduğu hava kirliliğinin her yıl milyonlarca kişinin erken ölümüne neden olduğu biliniyor.

Son dönemlerde yayımlanan araştırmalar, hava kirliliğinin erkeklerde kısırlık riskini arttırdığına işaret ediyor.

‘ERKEKLERLE AYNI ORTAMLARDA YAŞAYAN’ KÖPEKLER ÜZERİNDE DENENDİ

Nottingham Üniversitesi’nden uzmanların Danimarka, Finlandiya ve Birleşik Krallık’ta yaptıkları bir araştırmada, hava kirliliğinin ev hayvanlarının en önde geleni olan köpekler üzerindeki etkisi incelendi. ‘Erkeklerle aynı ortamlarda yaşadıkları’ için seçilen köpeklerin bir kısmı hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerdendi.

Araştırmada, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan köpeklerin testiküllerinde özellikle spermatozoit üretiminde anormal bir bozukluk olduğu sonucuna varıldı. Uzmanlar, bundan sonraki aşamanın bu sonuçların insanlar için de geçerli olup olmayacağının anlaşılması olduğunu belirtiyor.

BOZUKLUK RİSKİ DAHA FAZLA

Öte yandan Tayvan’da 2001-2014 yılları arasında 15-49 yaş arası 6 bin 500 erkeğin katıldığı bir araştırmada da benzer sonuçlara ulaşıldı. Araştırmaya göre, hava kalitesinin kötü olması sperm kalitesini düşürürken, bir eşantiyondaki sayısının artmasına neden oluyor. Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerdeki erkeklerin sperm bozukluğu riskinin yüzde 1,29 daha fazla olduğu kaydediliyor.

Ancak Tayvan’daki araştırmada başka faktörlerin yeterince değerlendirmeye alınmaması dikkat çekiyor. Bilim insanları, hastalıklardan sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımına ya da ev veya işyerinde maruz kalınan başka kirletenlere kadar tüm etkenleri dikkate almayan araştırmaların yetersiz olacağına vurgu yapıyorlar.

KADINLAR İÇİN DE OLDUKÇA RİSKLİ

Hava kirliliğinin kadınların doğurganlığını olumsuz etkilediği de başka bir araştırmadan çıkan bir diğer sonuç. İtalya’da bin 318 kadının 10 yıl boyunca takip edildiği araştırmada, hava kirliliğinin yumurtalık rezervine olumsuz etki ettiği anlaşıldı. Kronik ve aşırı biçimde kirliliğe maruz kalmanın özellikle ‘oosit’ denilen yumurtalıklardaki hücrelerin sayısını ölçmede önemli olan Anti Müller hormon (kısaca AMH) üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirtiliyor.  Kadınlardaki kısırlık riskinin özellikle PM2,5 partikülleri ile azot dioksite maruz kalma halinde yüksek olduğu da çıkan sonuçlar arasında.