HDP heyetinden Zilan Deresi ve Van Gölü'ne ziyaret

Van'ın Erciş ilçesinde bulunan HDP heyeti, Zilan Katliamı’nda yaşamını yitirenler için Zilan Deresi’ne karanfil bıraktı. Heyet, Zilan'daki HES projesine tepki gösterdi. Heyet, Van Gölü'ndeki tehlikeye de işaret etti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında Van'ın Erciş ilçesinde bulunan heyeti, halk ve STK'lerle görüşmenin ardından HDP ilçe binasında partililerle bir araya geldi. HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve HDP Milletvekili Muazzez Orhan’ın da aralarında bulunduğu heyet, daha sonra Çelebibağ Mahallesi’ne geçerek Zilan Deresi’nin yanında açıklama yaptı.

ZİLAN’DAKİ HES'E TEPKİ

Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, Zilan’ın bir hafıza mekanı olduğuna dikkat çekerek, 1930 yılında aralarında kendi ailesinden de birçok kişinin olduğu 15 bin kişiyi anmak için burada olduklarını ifade etti. Kızıldere, Zilan Deresi’nde yapımına devam edilen Hidroelektrik Santrali (HES) projesine tepki göstererek, dere ve çevresinde yaşayan bütün canlıların, doğa ve ekolojik varlıkları tehlikeye attığını söyledi. Kızıldere, “Türkiye bir ilkim krizi bir de su krizi yaşarken, yapılan HES’lerin zarar vermesi, bizi ileriki süreçlerde çok daha ciddi sorunlarla karşılaştıracaktır” dedi.

Heyet ardından Zilan Deresi’nde yaşamını yitirenler anısına dereye karanfil bıraktı.

'VAN GÖLÜ TEHLİKE ALTINDA'

Heyet, Erciş programından sonra Van Gölü sahiline giderek, son zamanlarda artan tedbirsizlikler ve küresel ısınma nedeniyle Van Gölü’nün tehlike altında olduğuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

Heyet adına açıklama yapan Kızıldere, Van Gölü Koruma Kanunu ile ilgili Mecliste birçok partinin girişimleri olduğunu ve en son 2019 yılında HDP’nin soru önergesi verdiğini hatırlattı. Partilerin girişimlerine rağmen Van Gölü Koruma Kanunu’nda bir ilerleme kaydedilmemesinin endişe verici olduğunu ifade eden Kızıldere, “Van Gölü Türkiye’nin en büyük su kaynaklarından birisi ve acilen koruma altına alınması gerekiyor. Hızla kirleniyor, buharlaşma ile birlikte zaman zaman biyoçeşitliliğe zarar veriyor.  Bir an önce bu kanun meclisten geçmeli ve Van Gölü koruma altına alınmalıdır. Van Gölü hem iklim krizinin hem de su krizinin tehdidi altında. Korunması sadece bölgenin değil aslında ekolojik varlıkların ve sistemlerin birbirleri ile bağlantısı açısından çok önemlidir. Uluslararası kuş göçünden kaynaklı ülkeler arası bir meseledir” dedi.