HDP: Munzur Gözeleri'nde talana izin vermeyeceğiz

HDP Ekoloji Komisyonu, Munzur Gözeleri'ndeki talan planına karşı açıklama yaparak, "Soykırım bugün ekolojik ve kültürel kırım yapılarak devam ediyor" dedi. Komisyon, talana sessiz kalmayacağını belirtti.

HDP Ekoloji Komisyonu eş sözcüleri Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez, Munzur Gözeleri'nin talan edilmek istenmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"Dêrsim’in Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeleri ‘peyzaj projesi’ adı altında tahrip ve talan edilmek istenmektedir" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Dêrsim inancı ve kültüründe kutsal kabul edilen ve halkın inanç merkezi olan Munzur Gözeleri’ne yapılan bu müdahale Dêrsim’e yönelik bin yıllardır süren asimilasyon politikalarından ayrı ele alınamaz. Bu proje Dêrsim halkının inancına, kültürüne, tarihine, diline ve doğasına yönelik geliştirilen planlı politikaların bir parçasıdır" diye belirtildi.

'DERSİM'İN ÖZÜ HEDEFTE'

Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Yine Munzur Gözeleri 2003 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş ve aynı zamanda Milli Park statüsündeki Munzur Vadisi’ne de temel kaynak teşkil eden Munzur Nehri’nin akarsu yatağıdır. Munzur Gözeleri, uluslararası sözleşmelerce koruma altındadır ve buraya yapılacak herhangi bir müdahale hukuka aykırıdır.
Peyzaj adı altında sit alanı sınırları içerisinde çadır kamp alanları, hayvan kesimhanesi, otopark, büfe, stant alanları, yürüyüş parkuru gibi yapılar inşa edilerek Dêrsim halkının kutsal mekanı ticari işletmeye açılacak, özünden koparılacaktır. Dêrsim coğrafyasında barajlar, HES’ler, maden-taş ocakları, kalekollar, av ihaleleri, peyzaj projeleri ve orman yangınlarıyla yapılmak istenen; Dêrsim halkının köklerinin ve inancının izlerini, varoluş ve hakikat arayışını silmeye çalışmak, toplumsal hak ve hakikat hafızamızı, geçmişimiz yok etmektir.

'SOYKIRIMIN DEVAMI'

Dêrsim özelinde 1937-38 yılında bilinçli, planlı, programlı olarak hayata geçirilen soykırım bugün ekolojik ve kültürel kırım yapılarak devam etmektedir. Dêrsim, özünden, tarihinden, kültüründen, inancından, dilinden, değerlerinden koparılmak istenmektedir."
"Faşizm ölü bedenler ve ölü toplum arzular" denilen açıklamada, "Buna karşı verilebilecek en güçlü cevap Türkiye ve Kürdistan’daki mücadeleyi ortaklaştırmak ve direniş hattını yeniden örgütlemektir. Bunu kendimiz için değil insanlık tarihine ve doğaya olan sorumluluğumuzdan dolayı yapmak ve işgale son demek zorundayız" diye kaydedildi.
HDP Ekoloji Komisyonu, açıklamasının sonunda da "Doğamıza, kültürümüze, inancımıza ve değerlerimize yönelik saldırılara karşı asla sessiz kalmayacak, mücadelemizi büyüteceğiz" mesajını verdi.