Koronavirüs: Çin’in CO2 salınımları yüzde 25 azaldı

Çin’de ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomide ciddi bir durgunluk yaşanırken, geçici de olsa bu ülkeden kaynaklı karbondioksit (CO2) salınımlarının dörtte bir azaldığı duyuruldu.

Merkezi Finlandiya’nın Helsinki şehrinde bulunan Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) adlı kuruluşa göre, Covid-19 nedeniyle Çin’in CO2 salınımlarında ciddi bir düşüş yaşandı.

DÖRTTE BİR AZALDI

Carbon Brief adlı site tarafından yayınlanan CREA tahminlerine göre, Çin’de 3-16 Şubat tarihleri arasında atmosfere 300 milyon ton CO2 salındı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde salınan CO2 miktarı ise 400 milyon ton idi ve böylelikle yüzde 25’lik bir düşüş yaşanmış oldu.

Verilerde, Çin’in Covid-19 salgını nedeniyle birçok fabrikayı açmaması, kara, hava ve deniz yoluyla seferlerin sınırlandırılması nedeniyle ekonomisinin ciddi zarar gördüğüne dikkat çekiliyor. Çin’den salınan CO2 miktarındaki azalmanın tüm dünyadaki salınımların yüzde 6 civarında azalmasına vesile olacağı belirtiliyor.

SON DÖRT YILDAKİ EN DÜŞÜK KÖMÜR TÜKETİMİ

Covid-19 salgını nedeniyle üretimin azaldığı Çin’de son 4 yıldaki en düşük kömür tüketiminin kaydedildiği de verilen bilgiler arasında. CREA’ya göre, kömürle işletilen termik santrallerdeki azalma CO2 salınımlarındaki düşüşe ciddi etki etti.

KAYBI KAPATMAK İÇİN DAHA FAZLA ÜRETECEKLER!

Ancak Çin’deki CO2 salınımlarındaki düşüşün geçici olacağı varsayılıyor. CREA uzmanlarından Lauri Myllyvirta, salgının sonlanmasıyla birlikte Çin’in ciddi bir üretim atağına geçeceğine dikkat çekti.

2008 yılındaki küresel krizi hatırlatan Myllyvirta, ilk başlarda ciddi etkilenen Çin ekonomisinin daha sonra devlet yatırımları sayesinde çok daha fazla büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. Myllyvirta, Covid-19’dan sonra benzeri bir durumun yaşanabileceğinin altını çizdi.