Küresel ısınma: Alplerde onlarca yeni göl oluştu

Küresel ısınmanın sonucu olarak Alpler’deki buzul erimelerine dikkat çeken doğa uzmanı Jean-Pierre Martinot, bunun sonucunda Fransa’nın sadece bir vilayetinde onlarca gölün oluştuğunu söyledi.

19’uncu yüzyıldan bu yana en az 1 dereceyi bulan küresel sıcaklık artışının sonucu olarak kutuplar ile dünyanın farklı bölgelerindeki dağlık alanlardaki buzul erimeleri sürüyor. Bu dağların başında da ‘Avrupa’nın çatısı’ olarak adlandırılan Alpler geliyor.

Buzul erimelerinin boyutları bilimsel ölçümlerle tespit edilse de sıradan bireylerin de görebileceği doğal değişimler dikkat çekiyor. Buna örnek olarak da Alplerde oluşan yeni göller gösteriliyor.

Le Parisien’de yer alan doğa bilgini Jean-Pierre Martinot ile buzullar konusunda uzman Hugo Mansoux’nun çalışmasına göre, son 40 yılda Fransa’nın İtalya ve İsviçre’ye sınır bölgelerinde onlarca göl oluştu.

SON 40 YILDA 35 GÖL OLUŞTU

Le Dauphiné libéré gazetesine konuşan Martinot, Hugo Mansoux ile yaptıkları çalışmalarda Savoie ili sınırları içerisinde buzulların erimesi nedeniyle 35 yeni göl keşfettiklerini söyledi. Martinot, bunlara ‘göl’ demelerinin nedeni olarak alanlarının en az 0,5 hektarı bulması olduğunu belirtti.

Buzul erimeleriyle oluşan veya buzulların çekilmesiyle açığa çıkan göllerin doğrudan küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu vurgulayan Jean-Pierre Martinot, göllerin büyük oranda deniz seviyesinden oldukça yüksek rakımlarda olduğuna dikkat çekti.

ESKİDEN YÜZYILLAR GEREKTİRİYORDU; ŞİMDİ BİRKAÇ ON YILDA OLUŞUYOR

Martinot, bu göllerin ya buzulların yer değiştirmesi sonucu oluşan erozyondan sonra oluşan oyuklarda su birikmesi ya da buzulların dibinde bulunan taşların birikerek baraj etkisi yaratmasıyla oluştuğunu kaydetti.

Bu tür göllerin tarihte yüzyıllar süren bir süreçte oluştuğuna işaret eden Martinot, küresel ısınmanın sonucu olarak da sadece birkaç on yılda oluştuklarını vurguladı. Martinot, gelecek yıllarda bu tür yeni göl oluşumlarının artacağı endişesini taşıdıklarını da sözlerine ekledi.