Kürdistanî İttifak toplantısı: Geleceği birlikte kuracağız

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Tüm Kürt parti ve kurumları yanımızda görmek istiyoruz. Geleceği birlikte kuracağız. Hemen en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmalıyız" dedi.

Kürdistanî İttifak partileri, Amed'de bir otelde toplantı düzenledi. Toplantıya şu isimler katıldı: "Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP) Başkanı Mehmet Emin Kardaş, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Meclis üyesi Ali Haydar, Azadi Hareketi  Genel Başkan Yardımcısı Cemal Satı, Kürdistan Demokrat Partisi-Kuzey (KDP-Bakur) Sertaç Bucak, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) üyesi Halim İpek ve HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Semra Güzel, Nusrettin Maçin, Necdet İpekyüz."

Toplantı arasında ortak açıklamayı HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı. Kürdistani ittfak partileri olarak bir araya gelmelerinin nedeninin HDP olarak 27 Eylül’de yayımladıkları deklarasyona ilişkin görüş alış verişinde bulunmak olduğunu belirten Sancar, bugünün partilerinin kuruluş yıl dönümü olduğunu ifade ederek, “HDP yaş olarak büyüyor, aynı zamanda güç ve aktör olarak da büyümeyi hedefliyor” dedi. 

'DEMOKRASİ VE KÜRT SORUNU İÇ İÇEDİR'

Yayımladıkları deklarasyon ile ülkenin temel ve acil sorunlarına yönelik müzakere ve diyalog süreci başlattıklarını da ifade eden Sancar, şöyle dedi:

“Sorunlarımızı siyaset zemininde, demokratik yollarla ve müzakere yöntemiyle çözebileceğimize inanıyoruz. Müzakereyle tüm toplum kesimlerini hedeflediği takdirde ancak anlamına uygun bir işlev görebilir. Elbette müzakere sadece aynı düşünenlerin birbirleriyle sohbeti veya diyalogu değildir. Farklı düşünenlerle de konuşma, tartışma yolları açma arayışıdır. Sorunlarımızın çözüm yolunun da buradan geçtiğine inanıyoruz. Bizim oluşturmaya çalıştığımız barış ve demokrasi ittifakı özellikle Kürt sorununda demokratik çözümü ve barışı hedefliyor ama Türkiye’nin bütününde demokratik başlangıcı da bunun ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Çünkü Türkiye’nin demokrasi sorunuyla Kürt sorunu ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiştir. Bu amaçla hem Kürt bölgesinde hem de Türkiye’nin bütününde bir yol arkadaşlığı, bir mücadele birlikteliği ve geniş bir ittifak kurmak istiyoruz. İttifaktan amacımızın ne olduğunu defalarca söyledik. Bizler ittifakı sadece seçimlere yönelik bir program olarak görmüyoruz. İttifak bir mücadele ortaklığıdır. Türkiye’nin bugün en önemli konusunun da seçim olduğunun farkındayız. Seçimlerin ne zaman yapılacağı belli olmasa da bütün hesaplar seçimlere yönelik oluşturulmuştur. Ama deklarasyonumuzda buna da cevap verdiğimizi düşünüyoruz."

'TÜM KÜRT PARTİ VE KURUMLARI YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ'

Oluşturmak istedikleri seçim ittifakının ise bugün başka bir boyuta geçtiğini aktaran Sancar, tüm Kürt parti ve platformlarını kendi yanlarında görmek istediklerini ifade etti. Bu konuda çalışmaların da devam ettiğinin altını çizen Sancar, “Önümüzdeki dönem ve seçimler Türkiye tarihinin belki de en önemli ve en keskin dönemeçlerinden biri olacaktır. Demokratik ve yeni bir başlangıç ile ortak yaşamı kurmak mümkündür. Bu imkanların her zamankinden daha da büyük olduğuna inanıyoruz. Asıl mesele bizlerin bu imkanları hayata geçirme konusunda yapacağımız çalışmaların veriminde ve gücündedir. Eğer bu imkanlar ile gerçeğe dönüştürecek güçlü ve yaygın bir ittifak oluşturabilirsek Türkiye’de yeni bir başlangıcın olduğunu hep birlikte görmüş olacağız. Yeni bir başlangıçtan kastımız bugüne kadar birikmiş sorunların çözümüne giden yolu açmaktır. Bütün sorunları bir günden öbür güne çözebileceğimiz iddiasında değiliz. Böyle bir hayalcilik bizim geçmiş birikimimiz ve mücadele tecrübelerimiz konusunda da zaten söz konusu olmaz. Ama önemli bir yol açma şansımız ve gücümüz var. Buna da samimiyetle inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

'KÜRT SAVAŞ KARŞITI İTTİFAKI KURALIM'

Kûrdi partilerle çok önemli, verimli tartışmalarla toplantı yaptıklarını aktaran Sancar, devamında şunları söyledi:

“Bundan sonra yolumuzu somutlaştırarak yine birlikte inşa edeceğiz. Geleceği birlikte kurma konusunda çalışmalarımızı güçlendireceğiz ve güçlendirebileceğimize de inancımız tam. Şu anda Türkiye'nin en acil sorunlarının başında barış meselesi geliyor. Bu iktidar varlığını kutuplaştırma, gerilim, düşmanlaştırma politikalarına bağlamış gözüküyor. Savaş, bu politikaların en önemli aracı olarak kullanılıyor. Son zamanlarda yine savaş naralarının yüksek sesle duymaya başladık. Üzerimize düşen en önemli görev şimdi ve hemen en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmaktır. Güçlü bir barış hareketine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Güçlü bir savaş karşıtı mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Bu büyük barış hareketinin elbette Türkiye'nin her tarafında büyütmek için çalışacağız. Fakat başlangıç yerinin burası, bu topraklar olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü savaş politikaları  Kürt topraklarına, Suriye'de, Güney Kürdistan'da yürütülüyor. Bu nedenle güçlü bir barış hareketini asıl izleneceği yerin Kürt bölgesi olduğuna inanıyoruz. Diyarbakır'da yaklaşık bir yıl önce bir başka toplantıda çağrıda bulunmuştuk. Gelin güçlü bir  Türkiye barış hareketi kuralım ama bunun için bekleyecek zamanımız olmayabilir. Beklersek çok geç kalmış olma ihtimalimiz yüksektir. O nedenle öncelikle güçlü bir Kürt barış hareketine ihtiyacımız var. Gelin, hep birlikte bir Kürt savaş karşıtlığı ittifakı oluşturalım. Savaşa öncelikle buradan en güçlü sesi en geniş katılımla yükseltelim.

Kürt barış hareketi eminim Türkiye'nin bütününü hızla etkisi altına alacak. Sadece Türkiye'de etki yaratmakla kalmayacak aynı zamanda Ortadoğu'da da barış için güçlü bir hak kaynağı olacak. Bizim bu konuda istişarelerimiz de benzer noktada olduğumuzu düşünüyorum, görüyorum.  Çalışmaları bir an önce somutlaştırarak yöntemleri ve programı da burada şimdi başladığımız ve devam et ettiğimiz görüşmelerle ortaya koyacağız. Diyarbakır'da başka etkinliklerimizde olacak.”