Mısır nüfusu 100 milyonu aştı: Yoksulluk da artıyor

Afrika’nın nüfusça en büyük üçüncü ülkesi konumundaki Mısır’da 100 milyon sınırı aşılırken, ülke nüfusunun büyük çoğunluğu çok küçük bir coğrafik alanda yaşıyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Mısır İstatistik Ajansı (Capmas) binasındaki elektronik sayaçta, ülke nüfusunun 100 milyona ulaştığı görülüyor. Ancak bu, büyük oranda Nil nehrine bağımlı olan ülkenin sorunlarının daha da ağırlaşması anlamına geliyor.

Mısır, nüfusu itibariyle artık Nijerya ve Etiyopya’dan sonra Afrika’nın üçüncü büyük ülkesi konumunda. Dünya genelinde ise 14’üncü en büyük nüfusa sahip ülke haline geldi.

SON 30 YILDA NÜFUS PATLAMASI YAŞANDI

Yıllık 1,5 milyon civarındaki ortalama yeni doğumlarla dikkat çeken Mısır’da özellikle son 30 yılda büyük bir nüfus patlaması yaşandı. 1990 yılında 57 milyon nüfusa sahip olan ülke, o dönem Fransa ile aynı düzeydeydi. Aradan geçen 30 yılda göçlerle birlikte Fransa’nın nüfusu 58 milyondan 67 milyona yükselirken, Mısır’da 43 milyonluk bir artış kaydedildi.

KAMPANYALARA RAĞMEN DOĞUM SAYISI 1,7 MİLYONDA

Mısır’daki ciddi nüfus artışının son yıllarda daha da fazla olduğu görülüyor. Capmas verilerine göre, son 30 yılda ortalama 1,5 milyon olan yeni doğumlar bugün itibariyle yıllık 1 milyon 760 bine ulaşmış durumda.

Bu nüfus artışı özellikle son yıllarda en fazla iki çocuk yapılmasına dair yürütülen kampanyalara rağmen sürüyor.

BİRÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYA KALINACAK

Mısır’ın tıpkı nüfusu 100 milyonun üzerinde olan Nijerya ve Etiyopya gibi ülkelerdeki nüfus artışı, ekonomik ve sosyal sorunları daha da ağırlaştıracak. Ülke nüfusunun çok büyük bir kısmı Nil nehri havzasında yer alıyor ve sadece 20 milyonluk kesimi başkent Kahire’de.

Nominal bazda milli gelirin 3 bin dolar seviyesinde olduğu ülkede yoksulluk oranı da artıyor. 2015’te yüzde 28 civarında olan yoksulluk oranı, 2018’de yüzde 32’yi aşmıştı.