Nesli tükendi sanılan dev bir kaplumbağa ortaya çıktı

Flora ve faunasıyla insanlığı doğal mirası olarak sınıflandırılan Galapagos takımadalarında, nesli tükendiği sanılan dev bir kaplumbağa ortaya çıktı.

Haziran 2012’de, başka türlerle çiftleşmeyi reddeden ve hayatını kaybeden Yalnız George isimli kaplumbağanın, türünün son örneği olduğu sanılıyordu.

Ulusal Galapagos Parkı tarafından yapılan açıklamaya göre, soyunun tükendiği sanılan dev bir kaplumbağa bulundu. Genç bir dişi olduğu belirtilen kaplumbağanın, 'Chelonoidis abingdonii' türünün önemli genetik yapısını taşıdığı için büyük bir öncelik olduğu kaydedildi.

Kaplumbağa, Isabela adasında, Wolf volkanında keşfe giden bir ekip tarafından tespit edildi. Ekip, önceleri gemideki yüklerini hafifletmek için kaplumbağaları terk eden korsanlar ve balina avcılarının izlerini takip ediyordu.

Uzmanlar, keşfedilen son kaplumbağanın saf bir tür olabileceğini ve bu nedenle Wolf volkanı çevresinde başka dev kaplumbağaların da olabileceğini düşünüyor.

2012 yılında ölen Yalnız George, Ekvator kıyılarına bin kilometre mesafede yer alan, eşsiz fauna ve florası nedeniyle insanlığın doğal mirası ve biyosfer rezervi olarak sınıflandırılan Galapagos’un sembolüydü.

Galapagos’ta 11 dev kaplumbağa türü kaldı. Charles Darwin’in 1835’te bu adalara gelmesinden bu yana dört tür yok oldu. Galapagos adaları, Darwin’in evrim teorisine esin kaynağı olmuştu.