Orman kayıpları: Milyarlarca ton CO2 salındı

2001-2019 yılları arasında dünyada yüz milyonlarca hektar ormanlık alan yok olurken, sadece 2019’da orman yangınları ve kesimleri nedeniyle yüz milyonlarca aracın bir yılda salacağından daha fazla karbondioksit de atmosfere salınmış oldu.

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) adlı kuruluş tarafından 2014’te hayata geçirilen ormanları anlık takip sitesi Global Forest Watch’ın son raporuna göre, 2019’da neredeyse her 6 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yok oldu.

Rapora göre, geçtiğimiz yıl dünya genelindeki ormanların 11,9 milyon hektarlık alanı ya yangınlarda kül oldu ya da insan eliyle yapılan kesimlerle talan edildi. Bu ise neredeyse Avusturya ve İsviçre’nin toplam büyüklüğüne eşit bir alan demek.

ÜÇTE BİRİ BALTA GİRMEMİŞ ORMANLARDI

Global Forest Watch’ın raporuna göre, geçtiğimiz yılki talandan en fazla etkilenen ormanlar ‘balta girmemiş’ olarak da adlandırılan kesintisiz ve yoğun bakir ormanlık alanlar idi. Bu tür ormanlardaki talanlar 3,8 milyon hektarı buldu.

EN FAZLA YANGIN BREZİLYA’DA

Ormanların en fazla talan edildiği ülke ise, geçtiğimiz yılki yangınları ‘muhaliflerin çıkardığını’ iddia ederek alay eden Jair Bolsonaro’nun devlet başkanı olduğu Brezilya oldu. Rapora göre, Brezilya’da geçtiğimiz yıl 1,4 milyon hektarlık ormanlık alan yok edildi. Brezilya, tek başına 550 milyon hektar civarında ormanlık alana sahip idi.

Ormanların en fazla yok edildiği bir diğer ülkeler ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya ve Bolivya oldu. Bu ülkelerde toplamda 1,1 milyon hektara yakın ormanlık alan yok oldu.

1 YILDA 400 MİLYON ARACIN SALDIĞI CO2 KADARI SERBEST KALDI

Geçtiğimiz yıl dünya genelindeki ormanlık alan kayıpları nedeniyle atmosfere salınan CO2 miktarı ise 2 milyar tonu aşarken, tüm dünyada salınan karbondioksitin yüzde 5’i ormanlardan salınmış oldu. Bu miktar, yılda 400 milyon aracın saldığı CO2’ye denk geliyor.

SON 20 YILDAKİ KAYIPLAR ÇOK BÜYÜK

Global Forest Watch’ın yayınladığı haritaya göre ise, 2000 yılından bu yana ormanlık alan örtüsü kayıplarının büyük çoğunluğu Rusya, Brezilya, Kanada, ABD ve Avustralya’da yaşandı. Buna göre Rusya’nın 2001 yılından bu yana orman ve diğer bitki örtülerinin 64 milyon hektarlık kısmı yok olurken, geçtiğimiz yıla kadar 3,7 milyon hektar ormanlık alan kaybedildi. Bu ise tek başına 522 milyon ton karbondioksitin (CO2) atmosfere salınması demek.

Brezilya’nın 2001-2019 arasında 24,5 milyon hektarlık ‘bakir orman’ denilen alanlardan kaybettiğine dikkat çekilen verilerde, bu ülkedeki geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarından dolayı 952 milyon ton CO2’nin atmosfere salındığı belirtildi.

Bir diğer ülke Kanada’da ise son 20 yılda 43 milyon hektarlık doğal alan kaybedilirken, sadece 2019’daki bitkisi örtüsü kaybı 2 milyon hektarın üzerindeydi.

Ancak bu ülkelerdeki kayıplara rağmen az da olsa ormanlık alan kazanımı da görülüyor. 2001-2012 yılları arasında Rusya’da 16 milyon hektarı aşkın ormanlık alan kazanılırken, ABD’de 13,8 milyon hektarlık alan yeniden kazanıldı. Kanada, Brezilya ve Endonezya da 7 ila 9 milyon hektar arasındaki kazanımlarıyla öne çıkıyor.