Rusya’da Xidir Nebi Bayramı kutlandı

Rusya’da Êzidîler düzenledikleri farklı etkinliklerle kendileri için kutsal olan Xidir Nebi ve Xidir Elyas bayramını kutladı.

Rusya Federasyonunun başkenti Moskova ve Çelyabinsk kentinde Êzidî inancı için kutsal görülen ve her yıl Şubat ayında kutlanan Xidir Nebi ve Xidir Elyas bayramı için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bu bayramda tutulacak dileklerin kabul olacağına inanan Êzidîler, Şengal ve Kürdistan’ın diğer bölgelerindeki savaşın son bulması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması dileğinde bulundular.

MOSKOVA

Moskova’da faaliyet yürüten Êzdixan ve Moskova Halk Meclisi’nin ortak düzenlediği bayram etkinliğine tolumun önde gelen isimleri katıldı. Moskova Halk Evi’ndeki kutlama geleneklere uygun yapıldı. ,

Bir araya gelen halka konuşan Moskova Halk Meclisi Başkanı Refik Kamıl, “Bu bayramda inancımıza göre dilekler kabul ediliyor. Bizim tek bir dileğimiz var. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşmasıdır.”

Kutlama, daha sonra yerel sanatçıların sahneye çıkmasıyla devam etti. Şarkı ve ney dinletilerinin ardından davul ve zurna eşliğinde halaylar çekildi.

ÇELYABİNSK

Rusya Federasyonuna bağlı Çelyabinsk kentinde faaliyet yürüten Êzidî Derneği de Xidir Nebi ve Xidir Elyas bayramını düzenledikleri bir etkinlikle kutladı.

Çelyabinsk Halk Evi’nde yapılan kutlamaya çok sayıda Êzidî katıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin Çelyabinsk Êzidî Derneği Başkanı Sefdinê Davoyî bir konuşma yaptı.

Êzidî geleneğine değinen Davoyî, “Êzidî inancı çok eski bir inanç ve toplum içinde yarattığı hoşgörü geleneğini günümüze kadar devam ettirmiş bir inançtır. Bugün bizler de Rusya’da yaşayan Êzidîler olarak atalarımızdan bize kalan bu inancın yaşaması için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Xidir Nebi ve Xidir Elyas bayramı dileklerin kabul edildiği bir bayramdır. Dilerim ki Kürdistan ve Şengal’de savaş son bulur ve halkımız özgürlüğüne kavuşur.”

Yapılan konuşmanın ardından Kose Geli davul ve zurna eşliğinde salona girdi. Kose Geli, misafirler arasında gezdi. Daha sonra halk yerel sanatçıların müziği eşliğinde halay çekti.