Sibirya’daki aşırı sıcaklıklar küresel ısınmanın doğrudan sonucu’

Sibirya’da on binlerce yıl aradan sonra ilk kez görülen aşırı sıcakların küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu olduğu bildiriliyor.

Son aylarda Rusya’nın ve dünyanın en soğuk bölgelerinden olan Sibirya’da etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle birçok orman yangını dahi çıkmıştı. Bilim insanları, büyük oranda karlar ve buzullarla kaplı bölgede yaşanan sıcaklıkların ’80 bin yılda bir’ yaşandığına işaret ediyor.

World Weather Attribution adlı kuruluşa bağlı bilim insanlarının çalışmasında, haziran ayında 38 dereceyi bulan Sibirya’daki sıcaklıkların nedenleri irdelendi. Sıcaklıkların mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olduğuna dikkat çekilen çalışmaya dair açıklamada, böylesi sıcaklıkların Sibirya’da olmadığı vurgulandı.

World Weather Attribution’ın tespitlerine göre, Sibirya’daki son sıcaklık dalgası 80 bin yılda bir yaşanan bir fenomen. Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle bu fenomenin daha sık tekrarlandığını savunuyor.

Açıklamada, “Sibirya’daki bu sıcaklık dalgası eğer küresel ısınmadaki artış olmasa, gerçekleşmeyecek ve sadece 80 bin yılda bir görülecekti” denildi.