STK’lardan Fransa devletine ‘İklim’ davası

Fransa’da “Yüzyılın Davası” olarak örgütlenen bir çok sivil toplum örgütü, devletin iklim değişiklikleri karşısındaki eylemsizliğine karşı suç duyurusunda bulundu.

Sivil toplum örgütleri, suç duyurusunda bulunmadan önce internette bir imza kampanyası başlatmıştı. 17 Aralık 2018’de başlatılan kampanya kapsamında 2.1 milyon imza toplandı.

İnsan ve Doğa için Nicolas Hulot Vakfı, Greenpeace France, Notre affaire à tous ve Oxfam France dernekleri, 14 Mart Perşembe günü devlete karşı suç duyurusunda bulundu. Sivil toplum örgütleri mahkemeden, küresel ısınma ile mücadele konusunda devletin zorunluluklarını tanımasını istiyor.

Paris’teki bir mahkemeye sunulan suç duyurusu 20 sayfadan oluşuyor. Ancak bir ay içerisinde dosyanın daha zenginleştirilmesi bekleniyor.

İklim değişiklikleri karşısında hükümetlerin eylemsizliğini protesto etmek amacıyla son aylarda gençler öncülüğünde Avrupa genelinde düzenli eylemler gerçekleşiyor. Küresel ısınmaya ilişkin önemli bir duyarlılık gözleniyor.

Onlarca ülkede gençlerin öncülüğünde 15 Mart günü iklim için genel greve gidilecek, 16 Mart'ta ise Fransa'da 'yüzyılın yürüyüşü' yapılacak. En az 43 ülkenin gençleri greve gideceklerini bildirdi.

Belçika’da toplumun tüm kesimlerinden greve destek çağrıları geldi. Merkezi sendikalar, akademiler ve çok sayıda profesör bildiriler yayınlayarak desteklerini ifade ettiler.

Fransa’da 140 örgüt, “Yüzyılın yürüyüşüne” çağırdı. Fransızlar 15 ve 16 Mart günleri sokaklara çıkacaklar. Gençlerin öncülüğündeki eylemlerde, küresel ısınmaya karşı somut tedbirler alınması istenirken, hükümetlerin eylemsizliği protesto edilecek.

Örgütler, “15 Mart günü gençlik Fransa ve dünya genelinde grevde olacak. 16 Mart’ta ‘artık yeter’ demek ve acil değişimler talep etmek için birlikte yürüyeceğiz” dedi.