SUV otomobiller iklim hedeflerinin önünde engel

Açılımı ‘Sport Utility Vehicle’ (Sportif Kullanımlı Araç) olarak da bilinen SUV model araçlar, atmosferde yol açtıkları kirlilik nedeniyle giderek daha fazla iklimi korumak isteyen kuruluşların hedefinde.

Geçtiğimiz hafta içinde Dünya Doğayı Koruma Örgütü (WWF) tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, SUV model araçların hem ekolojik hem de ekonomik anlamda verdikleri zararlara dikkat çekilmişti. Araştırmaya göre, diğer bireysel taşıtlara oranla ortalama 26 santimetre daha uzun, 10 santimetre daha geniş ve 205 kilogram daha ağır olan bu modeller, küresel ısınmaya yol açan sera etkili gaz salınımlarının artışında ciddi rol oynuyorlar.

HEM EKOLOJİK HEM DE EKONOMİK AÇIDAN MALİYETİ AĞIR

Arazi araçlarına yakın özellikleri nedeniyle son yıllarda daha fazla tercih edilen bu araçlar, ağırlıkları nedeniyle standart binek otomobillerine göre çok daha fazla çevre düşmanı. WWF’e göre, SUV model araçlar üretimleri, kullanımı ve ömürleri itibariyle klasik modellere göre 1,3 kat daha fazla karbondioksit (CO2) salınımına neden oluyorlar. Ayrıca normal günlük kullanımda SUV modellerin saldığı gazlar diğer modellere oranla yüzde 20 daha fazla.

Elektrikli otomobillerle kıyaslandığında ise, SUV modeller en az 5,7 kat daha fazla CO2 salınımına neden oluyorlar.

Öte yandan bu tür araçların kullanıcılarına yıllık maliyetinin diğerlerine oranla 400 Euro’dan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

UÇAKLARDAN SONRA EN FAZLA KİRLETEN İKİNCİ GRUP

WWF’ye göre, SUV araçların küresel ısınmaya neden olan CO2 gibi gazların artışında önemli rol oynuyor. WWF, SUV araçların havayolu taşımacılığından sonra atmosfere en fazla gaz salan ikinci kategori olduğunu savunuyor.

SATIŞLAR ARTIYOR; İKLİM HEDEFLERİNİ TUTTURMAK GÜÇLEŞEBİLİR!

Bu tür araçlara yönelik endişelerin artmasındaki etmenlerin başında ise, satışlarının son 10 yılda katlanarak artması geliyor. Sadece Fransa’daki veriler, bu endişeleri haklı çıkartıyor.

Bu ülkede 2009 yılındaki yeni binek otomobil satışlarında SUV modellerin payı sadece yüzde 6 iken, bu oran 2019’da yüzde 38’e kadar yükseldi. WWF, son yıllarda CO2 salınımlarını düşürmeye devam eden Fransa’nın 2030 yılına kadar belirlediği emisyonları azaltma hedefinin tutturulamayacağı uyarısında bulunuyor. Zira 2030’da bu araçların yeni satışlardaki payının üçte ikiye kadar çıkacağı öngörülüyor.

DAHA FAZLA VERGİLENDİRİLMELİ

Son yıllarda birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Fransa’da da daha az kirliliğe neden olan hibrit ya da elektrikli motorla çalışan, ancak sadece aküsü bittikten sonra benzinli moda geçen araçlar ile tümüyle elektrikli olan araçlara teşvik primleri arttırılıyor. Geçtiğimiz hafta hükümetin yeni yıldaki araç alımlarına ilişkin politikalarına ilişkin WWF’den yapılan açıklamada, SUV türü araçların 1,3 tondan ağır olan modellerinin ağır kirlilik vergileriyle cezalandırılması yönünde bir kanun önerisi sunulduğu duyurulmuştu.