Tarihi kent Hasankeyf'te son durum

Tarihi antik döneme dayanan ve UNESCO'nun dünya mirası listesine girmek için gerekli olan 10 kriterden 9'unu karşılayan Hasankeyf 10 bin yıllık geçmişiyle yok ediliyor.

Batman'a bağlı ve UNESCO'nun dünya mirası listesine girmek için gerekli olan 10 kriterden 9'unu karşılayan tarihi kent Hasankeyf 10 bin yıllık geçmişiyle yok ediliyor. Tarihi antik döneme kadar dayanan Hasankeyf, Bizans, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyübiler, Selçuklular ve Osmanlılar olmak üzere zengin tarihini günümüze taşıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle Kürdistan'da önemli turizm merkezlerinden biri olan Hasankeyf, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.

MAĞARALAR BETONLA DOLDURULMUŞ

Kalkerli yapısı nedeniyle kayalık tepelerde ve derin kanyonlarda, doğanın ve insanların oluşturduğu ve sayısı binlerce olan “Hasankeyf Mağaraları” özellikle dikkat çekiyor. Ancak Hasankeyf’in tarihi mağaraları ve yaşam alanları dinamitlerle tek tek patlatılıyor ve yoğun bir inşat çalışılması sürüyor. Dinamitle patlatılan mağaralar "Güçlendirme Projesi" adı altında doğal yapısı tahrip edilerek, betonla dolduruldu. Darphane ve kale içerisinde bulunan küçük kayalar hala iş makinalarıyla yıkılıyor. Tamamı tel örgülerle kapatılan Kale bölgesinin içerisinde bulunan ağaçlar da yine yerlerinden sökülüyor.

İLÇE MERKEZİN DE İŞ MAKİNELERİN SESİ YÜKSELİYOR  

Etrafı tel örgülerle çevrilip, "Şantiye alanına girmek tehlikeli ve yasaktır" tabelasının asıldığı bölgede hızlandırılan yıkım çalışmaları yüzünden Hasankeyf’i, Dicle Nehri’nin suyundan çok iş makinelerin sesi sarmış durumda. İlçe merkezinin hemen hemen her yerinden iş makinelerinin çıkardığı sesleri duymak mümkün. Yine daha önce küçük bir kısmı kumla doldurulan Dicle Nehri’nin ön kısımlarının tamamı kumla doldurularak, nehrin ekosistemi bozuldu. Bununla birlikte su seviyesi azalan nehirde binlerce balık telef oldu. Nehirdeki kirlilik ise gözle görülür derecede artmış durumda.

HASANKEYF’İME DOKUNMA! 

Hasankeyf'te görüştüğümüz birçok kişi suyun altında kalacak ilçede bu yıkımlara anlam veremiyor. Kayalığın dinamitle yıkıldığını görenlerden biri de 10 yaşında ki Ramazan Gök adlı çocuk. Çok üzüldüğünü ve kızgın olduğunu söyleyen Ramazan, almış eline sazını Hasankeyf için şarkı söylüyor. Sesi çıktığı kadar bağıran Ramazan, Hasankeyf’ime dokunma, Hasankeyf sana ne yapmış sözlerini tekrarlıyor. Güvenlik gerekçesiyle kameralara konuşmak istemeyen birçok kişi Hasankeyf'e veda etmeye geldiklerini belirtiyor.