Tazmanya Canavarları için Avustralya’da yeni yaşam alanları

Avustralya’da 3 bin yıl önce kaybolan Tazmanya Canavarları, yeniden doğdu.

Günümüzde Tazmanya’da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Tazmanya Canavarları, bir tür koruma programı sayesinde, 3.000 yıldır neslinin tükenmiş olduğu Avustralya anakarasına yeniden getirildi ve ilk kez doğumlar gözlendi.

Hayvan koruma dernekleri Pazartesi günü Avustralya’da yedi Tazmanya Canavarının vahşi doğada dünyaya gözlerini açtığını duyurdu. Avustralya’da yaklaşık 3 bin yıl önce nesli tükenen Tazmanya Canavarları, özel bir koruma programı sayesinde ülkenin doğasına dahil oldu.

Ancak, 1996’da nüfusu 150 bin olan Tazmanya Canavarları’nın türü, Tazmanya’da da bulaşıcı ve yüzde yüz ölümcül olan bir kanser türü sayesinde 25 bine kadar düştü. Tazmanya Canavarları’nın Avustralya topraklarına geri götürülmesi aynı zamanda bir koruma programı kapsamında gerçekleşti.

Yaklaşık bir yıl önce, doğal yaşamı koruma dernekleri ve kolektifler 26 yetişkin Tazmanya Canavarını Sydney'in kuzeyindeki 400 hektarlık bir dağlık alana yerleştirdi.

Tazmanya Canavarları’nın Avustralya’ya yerleştirilmesi ile aynı zamanda doğal bir rezerv oluşturulması da amaçlanıyor. Doğal yaşamı koruma dernek ve kolektifleri, çitsiz alanlara yerleştirerek, ayrıca wallabies ve dasyrus ve bandicoots gibi diğer keseli hayvanlarla genişletmeyi hedefliyor.

Re: wild derneğinden AFP'ye konuşan başkan Don Church, "Bu program ile sadece nesli tükenmekte olan türler değil, aynı zamanda Avustralya'nın yeniden yabanileştirme programlarıyla kurtarabileceğimiz diğer türler için de iyi bir gelişme” dedi.