Toprak altında yıllarca yaşayabilen bir balık, dipnoi

Bazı balıklar, inanılmaz derinliklerde sülfürik asitle kaplı sularda yaşayabiliyor. Uyum konusunda en dayanıklı balıkları bile temel bir element olan “suya” ihtiyaç duyuyor. Ancak dipnoi ya da diğer adıyla “akciğerli balıklar” için bu durum geçerli değil.

Dipnoi, evrim sayesinde solungaç solunumunun yanısıra ihtiyaç duyulduğunda hava solunumu da yapabiliyor. Organlarından birinin evrim geçirmesi sayesinde, havadan doğrudan oksijen alabiliyor. Bu nedenle, aylarca ve hatta yıllarca su dışında kalarak da yaşayabilme kapasitesine sahip.

Akciğerli balıklar, sular yükseldiğinde diğer herhangi bir balıkla aynı davranışları sergiliyor. Ancak kurak mevsimler geldiğinde ve tüm su canlıları güneşte can çekiştiklerinde dipnoi, ağzına çamur alarak delik kazmaya başlıyor. Kabul edilebilir bir derinliğe ulaştığında, ağzı hariç her tarafını kaplayacak şekilde üzerini örtüyor.

Balçıklı küçük mağarasına iyice yerleştikten sonra, avlanarak beslenme durumundan çıkmış oluyor. Bu nedenle yaşayabilmek için kendi kuyruğundaki kası yavaşça sindiriyor. Yaşama ve uyum sağlama kapasitesi sayesinde, tehdit altındaki bir türe dönüşmüyor. Bu balık türünü Güney Amerika, Afrika veya Avustralya’da bulmak mümkün.