Türk devleti, Hakkari'nin tarihi evlerini yıkmaya başladı

Hakkari mimarisinde önemli bir yere sahip olan tarihi Hakkari evleri, bugüne kadar herhangi bir koruma ve restorasyon çalışması yapılmadığı gibi şimdi de Türk devleti tarafından tek tek yıktırılıyor.

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Hakkari’nin simgesi, tarihi Hakkari evleri Türk devleti tarafından yıkılıyor.  Binlerce  yıllık tarihi geçmişi olan ve köklü bir medeniyete sahip olan Hakkari, günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Sümerler, Hurriler, Asurlar, Babilliler, Urartular ve Medler olmak üzere birçok medeniyet Hakkari’de hüküm sürdü. Bu medeniyetler, binlerce tarihi yapı bıraktı. Adeta açık hava müzesi olan Hakkari'de, Türk devletinin asimilasyon ve yıkım politikaları nedeniyle binlerce eser, ya yıkıldı ya da kaderine terk edildi.

RESTORE EDİLMEĞİ GİBİ, ŞİMDİ DE YIKILARAK YOK EDİLİYOR

Bu tarihi yapılardan biri de Hakkari’nin simgesi olan tarihi Hakkari evleri. Kaderine terk edilen bu yapılar restore edilmediği gibi, şimdi de yıkılarak yok ediliyor. Özellikle AKP’nin Hakkari’yi insansızlaştırma politikası çerçevesinde gasp ettiği ve kayyum atadığı Hakkari Belediyesi tarafından tarihi evler tek tek yıkıyor.  Bu evler, bir dönem Hakkari’nin hemen hemen her yerinde bulunuyordu. Günümüzde kullanılmasa bile Hakkari’nin birçok mahallesinde bu evlere rastlamak mümkün. Devletin yıkım politikalarına rağmen, bir çok evin dış duvarları halen ayakta. Özellikle taşlarla yapılan bu evler sağlam olmalarıyla biliniyor. İki katlı bu tarihi evlerin bir diğer özelliği ise yazın serin, kışın ise sıcak olması.

BATI ŞEHİRLERİNDE RESTORASYON, KÜRDİSTAN'DA YIKIM

Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan tarihi yapılar restore edilerek geleceğe miras olarak bırakılıp ve turizme kazandırılıyor. Bu şehirlerde restore edilen tarihi evlerin ve yapıların tarihi 100 yılı bile geçmiyor. 100 yıllık tarihi yapıları restore eden Türk devleti, Hakkari’de yüzlerce yıllık, hatta binlerce yıllık tarihi evleri kendi eliyle yıkıyor. Hakkari’nin yanı sıra, tarihi Bitlis şehri de aynı kaderi yaşıyor. Bitlis’te bulunan binlerce tarihi yapı, ya kaderine terk edildi ya da yok edildi.

TARİHİ YAPILARIN YIKILMASI, BİLİNÇLİ BİR POLİTİKANIN ÜRÜNÜ

Halkın tarihini halktan çalan ve yok eden Türk devleti, özellikle ayakta kalan birçok kale, kilise ve hanı, işgal ederek, halkın ve turistlerin ziyaret etmesini engelliyor. Bölge tarihinin çok zengin olduğunu bilen Tür devleti, bu yapıları yıllardır bilinçli bir şekilde yok etme yoluna gidiyor. Van, Hakkari ve Bitlis'te bulunan binlerce yıllık tarihi yapı yok edildi. Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan ve birçok medeniyeti bağrında bulunduran  Hasankeyf gibi şehirleri tek tek yok edemediği için barajların altında bırakarak yer yüzünde silme yoluna gidiyor.