Twitter’da ırkçı, kadın ve eşcinsel düşmanı paylaşımlar

Twitter üzerinden yapılan paylaşımların irdelendiği bir araştırmada, bu ağın ırkçı, kadın ve eşcinsel düşmanlığının hüküm sürdüğü bir alan olduğuna dikkat çekiliyor.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Twitter üzerinden yapılan paylaşımlara dair 150 ülkeden 6 bin 500 gönüllü ile büyük bir çalışma yürüttü.

2017 yılında Amerikan ve İngiliz kadın gazeteci ve siyasetçiye yönelik paylaşılan 288 bin tweetin incelendiği araştırmada, bu sosyal paylaşım ağının ayrıştırıcı ve dışlayıcı söylemlerin mekanı haline geldiği tespit edildi.

PAYLAŞIMLARIN YÜZDE 7’Sİ SORUNLU

İncelenen 288 bin tweete yıl boyunca 14 milyonu aşkın kısa mesaj eklenirken, paylaşımların ırkçı, kadın ve eşcinsel düşmanlığı koktuğuna dikkat çekildi.

Buna göre, atılan tweetler ile bunlara dair yazılan kısa mesajların en az yüzde 7,1’i tehditvari, agresif, küçük düşürücü veya cinsiyetçi idi.

Bu tür tweet ve kısa mesajların en az 1,1 milyonu bulduğuna işaret edilen araştırmada, her 1 dakikada en az iki ayrıştırıcı paylaşım olduğuna yer verildi.

Amnesty tarafından raporlaştırılan araştırmada, tespit edilen bu tür paylaşımların bazılarının Twitter’in kullanım kurallarına aykırı olmadığı ifade edildi.

EN ÇOK SİYAHİ KADINLAR HEDEF ALINIYOR

Amnesty’nin raporuna göre, kadın düşmanı paylaşımlarda özellikle siyahi kadınlara yönelik olanları dikkat çekici boyutlarda.

Raporda, siyahi bir kadının beyaz hemcinslerine oranla yüzde 34 daha fazla bu tür paylaşımlara maruz kaldığı bilgisi paylaşıldı. Beyaz kadınlara yönelik her 15 paylaşımdan biri dışlayıcı iken, siyahi kadınlarda bu oranda 10’da bire kadar çıkıyor.

“TWİTTER MARJİNALLEŞMİŞ SESLERİ KISMAYA HİZMET EDİYOR”

Twitter’in uyguladığı politikasıyla farklı düşünen kesimlere yönelik tehdit ve baskıların aracı haline geldiğine yer verilen raporda, ‘marjianelleşmiş sesleri kısmaya’ hizmet ettiğinin altı çizildi.

EN ÇOK SOL POLİTİKACILAR HEDEF ALINIYOR

Rapora göre, Twitter üzerinden yapılan paylaşımlarda hedef alınan siyasetçilerde solcular önde geliyor. Sol politikacılara yönelik saldırgan paylaşımlar sağcılara oranla daha fazla.

Raporda, gazetecilere yönelik Twitter üzerinden saldırıların ise tersine olduğu belirtildi. Rapora göre, yayın çizgisi sağda olan medya organlarında çalışan gazetecilere yönelik saldırgan paylaşımlar daha fazla.