Türk devleti Chinook’ları Kürtlere karşı savaş için aldı

Türk devleti, 60 civarı silahlı asker ve 10 ton yük taşıyabilen Chinook tipi helikopterler için 2011’de anlaşma imzaladı, ancak maliyeti nedeniyle alımı sürekli ertelendi. 2015’te Harekete karşı başlatılan yeni konseptle satışı için düğmeye basıldı.

Türk ordusunun KDP’nin desteğiyle 17 Nisan 2021 günü Medya Savunma Alanlarına dönük başlattığı işgal saldırısına ilişkin HPG Basın İrtibat Merkezi dünkü açıklamasında, H-47 Chinook tipi ABD yapımı helikopterlerin de kullanıldığını açıklamıştı.

Kürt halkına karşı devreye konulan imha konsepti çerçevesinde Türk devleti, son yıllarda Kürdistan özgürlük gerillasının üslenme alanlarını işgal etmek için birçok değişik savaş yöntemine başvurmuş, ancak bunlarda başarılı olamamıştı. Türk ordusunun Zap bölgesini hedef alan son işgal girişiminde ağır yük ve asker taşıyabilen Chinook tipi helikopterlere başvurması dikkat çekti.

Genellikle kapsamlı savaş alanlarında tercih edilen ve başını ABD’nin çektiği Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’nun operasyonlarında sıkça kullanılan Chinook tipi helikopterlerden Türk devletinin elinde şu anda 11 adet bulunuyor ve bunlar da H-47F modeli. Tanesini yaklaşık 90 Milyon Dolar’a ABD’nin havacılık şirketi Boeing’den satın alan AKP-MHP iktidarı, bu helikopterlere Ankara-Washington hattında gerçekleşen pazarlıklar sonucu sahip olabildi.

CHİNOOK’LARIN SATIŞI F-35 PROJESİ YERİNE GEÇTİ

Türk devleti, 60 civarında silahlı asker ve 10 ton yük taşıyabilen Chinook tipi 11 helikopter için ilk olarak 2011 yılında satış anlaşması imzaladı. Ancak maliyeti fazla olduğu için alımı sürekli ertelenen Chinook’lar, 2015 yazından itibaren Türk devletinin Kürt Özgürlük Hareketine karşı başlattığı yeni savaş konseptiyle yeniden gündeme geldi. 2015’te Boeing ile yapılan anlaşma yenilendi ve teslimat için düğmeye basıldı.

2016’da H-47F serisinden ancak 6 adet alabilen Türk devleti, geri kalanları ise dönemin Trump yönetimiyle yaptığı kirli pazarlıklar sonucu 2019 yılının Temmuz ayında sahip olabildi. Çünkü Erdoğan rejiminin Rusya ile S 400 anlaşması yapması ve rahip Brunson’u tutuklaması üzerine 2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla başta F-35’ler olmak üzere Türk devletine bazı savaş aygıtlarının teslimatı askıya alındı.

Ankara rejiminin ısrarlarına rağmen Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programına katılımının askıya alınması yönündeki yaptırım sürünce, Trump yönetimi AKP-MHP iktidarını memnun etmek için geri kalan 5 adet Chinook tipi helikopterlerin verilmesine karar verdi ve ilki 2018’de, geri kalan 4’ünün teslimatı ise 2019’da gerçekleşti.

ÖLÜ VE YARALILAR  MI TAŞINDI?

17 Nisan 2022’de başlayan savaş sürecinde Türk devletinin Chinook tipi helikopteri ilk kez kullanması, Kürdistan özgürlük gerillasına karşı başlatılan savaşın kapsamını da gözler önüne serdi. ABD ordusunun Vietnam, Afganistan ve Irak savaşında sıkça kullandığı Chinook’lara Türk ordusunun Zap’ı hedef alan savaşın ilk günlerinde değil de üçüncü günde başvurması ise akıllara ‘Bu helikopterlerle yaralı ve ölüler mi taşındı?’ sorusunu getirdi. Zira Türk devletinin elinde bulunan Chinook’ların H-47F modellerine 24 sedye yerleştirdikten sonra bunları ‘seyyar hastane’ veya cenaze taşımak için de kullanmak mümkün.